JABUKA/BLITVENICA – Zašto je njihovo podmorje potpuno drugačije od drugih otoka?

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 13.12.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Podmorje otoka Blitvenice i Jabuke potpuno je drugačije od podmorja ostalih otoka, razlog je vjerojatno u hranjivim solima

Hranjive soli s dna Jabučke kotline procesom izranjanja dospijevaju do ovih otoka, uzrokujući da na njima dolazi do posebno izraženog razvoja algi – prenosi morski.hr

– Oceanografske procese izranjanja istražujemo kroz projekt Hrvatske zaklade za znanost Middle Adriatic Upwelling and Downwelling (MAUD). Film o projektu snimljen je za vrijeme terenskih istraživanja brodom BIOS DVA u svibnju 2021. godine – kažu u Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Pogledajte kratak film o istraživanju izranjanja u Jabučkoj kotlini na POVEZNICI.

.
Dublja hladna voda dolazi do površine

Radi se o procesu kad dublja hladnija voda dolazi do površine. Taj proces vjerojatno čini život podmorja Blitvenice i Jabuke drugačijim od ostalih podmorja u Jadranu.

– Kolege biolozi su primijetili da su na nekim mjestima u Jadranu bentoske biocenoze bitno drugačije i više raširene nego na nekim drugim mjestima. Pritom su posebno izdvojili dvije lokacije, podmorje otoka Blitvenice i Jabuke. Dakle, otočić sa svjetionikom koji se nalazi bliže obali i drugi otok koji se nalazi nasred Jadrana.

Postavilo se pitanje zašto je to tako i iz onoga što smo znali već od prije, zaključili smo da živi svijet vrlo često uspijeva tamo gdje postoji tzv. “izranjanje”.

To su mjesta gdje postoje uzlazne struje iz pridnenih slojeva u gornje slojeve. U pridnenim slojevima ima hranjivih tvari, a u gornjim slojevima ima sunčevog zračenja. Na takvim mjestima, gdje se strujama hranjive tvari donose na površinu, idealni su uvjeti za razvoj života – kazao je prof. dr. Mirko Orlić s geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.