DHMZ je instalirao posljednju od pet meteorološko-oceanografskih plutača te je time kompletiran najmoderniji sustav mjerenja mora na hrvatskom dijelu Jadrana

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) instalirao je 15. srpnja posljednju od pet meteorološko-oceanografskih plutača, čime je kompletiran najmoderniji sustav mjerenja mora na hrvatskom dijelu Jadrana – prenosi more.slobodnadalmacija.hr

Plutača je postavljena pored svjetionika Blitvenica, nedaleko otoka Žirje, u šibenskom arhipelagu i uskoro će započeti testni rad sustava plutača.

 

DRŽAVNA MREŽA METEOROLOŠKO-OCEANOGRAFSKIH PLUTAČA

Izgradnja državne mreže meteorološko-oceanografskih plutača predstavlja važan segment DHMZ-ovog strateškog projekta METMONIC kojim se modernizira meteorološka motriteljska mreža u Republici Hrvatskoj.

Meteorološki i oceanografski podaci s plutača omogućit će razvoj operativnog prognostičkog oceanografsko-meteorološkog sustava kojim će se unaprijediti sigurnost pomorske plovidbe, potpora prilagodbi na klimatske promjene, zaštita od onečišćenja Jadrana, akcije traganja i spašavanja na moru te druge aktivnosti na Jadranu, navodi se u priopćenju.

Vrijednost svih pet meteorološko-oceanografskih plutača s integracijskom IT platformom, modularnim programskim paketima za daljinsko upravljanje i sidrenim linijama iznosi 12,345 milijuna kuna, a dio je strateškog projekta čija ukupno vrijednost premašuje četverogodišnji proračun DHMZ-a.

 

PROJEKT METMONIC

Projekt METMONIC značajno će osuvremeniti i poboljšati naš rad putem uvođenja najsuvremenijih tehnologija i opreme. Osim što unaprjeđujemo kvalitetu naših usluga i proizvoda, doprinosimo većoj sigurnosti života naših građana, zaštiti prirode i održivom gospodarskom razvoju Hrvatske, kazala je glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek.

Prije Blitvenice plutače su postavljene kod Visa, Palagruže, Molunta i Kvarnera, a posljednja je ujedno najzahtjevnija zbog sidrenja na strmom dnu i na najvećoj dubini od 211 metara.

Plutače nose sustave za mjerenja meteoroloških parametra, površinskih i dubinskih oceanografskih parametara, te pomorsku navigaciju. Na njima su instalirani dualni meteorološki senzori, valomjeri površinskih valova mora te strujomjeri koji sondiraju morske struje do dubina 150 m.

Sve će to omogućiti kontinuirano prikupljanje podataka poput temperature zraka i mora, relativne vlažnosti, tlaka zraka, brzine i smjera vjetra, kao i Sunčevog zračenja te površinskih valova na lokacijama na kojima su se do sada radila samo povremena mjerenja.

 

DHMZ SPLIT

Svi mjerni podaci s plutača slat će se u satnim i trosatnim porukama putem GSM ili satelitske komunikacija u prijemni centar u Službi regionalni centar za Jadran, pri DHMZ-ovom Područnom meteorološkom uredu – Split.

Po prvi put u Hrvatskoj podaci mjerenja s plutača odašiljat će se u realnom vremenu svim brodovima s AIS radio sustavima u blizini plutača. Svjetlosna signalizacija i pasivni radarski reflektor na plutačama također će pridonijeti sigurnosti na moru, kazao je voditelj projekta METMONIC, Stjepan Ivatek-Šahdan.

Instalacija meteorološko-oceanografskih plutača dio je Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj – METMONIC kojeg DHMZ provodi od listopada 2017. i čiji je završetak predviđen za kraj lipnja 2023. godine.

Cilj projekta METMONIC je uspostavljanje suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, meteorološko oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 344 milijuna kuna, od čega 85 posto financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

__________
Izvor: more.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pixabay