JADRAN – Samo 20 živih periski u Jadranu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 23.05.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Trenutno se u hrvatskom dijelu Jadranskog mora nalazi oko 20 živih jedinki periski, a pretraživanja podmorja su i dalje u tijeku

Plemenita periska (Pinna nobilis) je strogo zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj, a nalazi se i na Crvenom popisu kritično ugroženih vrsta zbog masovnih pomora uzrokovanih parazitom (Haplosporidium pinnae) i bakterijom (Mycobacterium sp.) – prenosi morski.hr

Prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaprimljena je 2019. godine. Zaraza se proširila i zahvatila cijeli hrvatski dio Jadrana. Na žalost, pomor nije zaobišao ni lastovski akvatorij.

 

PROJEKT “OČUVANJE PLEMENITE PERISKE U JADRANSKOM MORU”

Cilj projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ je očuvanje i spas od izumiranja mediteranske endemske vrste školjkaša, plemenite periske (Pinna nobilis). Projekt je koordiniran od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, a financiran je sredstvima Fonda za energetsku učinkovitost.

Sredstva projekta su namijenjena za provedbu in situ aktivnosti, poput postavljanja kolektora za ličinke, pretraživanja podmorja za živim jedinkama te njihovom zaštitom kavezima od predatora i antropogenog utjecaja te edukacije. Obuhvaća i ex situ aktivnosti poput smještanja živih jedinki periski u kontrolirane sustave, održavanje istih i laboratorijsku dijagnostiku.

 

KOLEKTOR ZA PRIHVAT LIČINKI NA LASTOVU

Trenutno se u hrvatskom dijelu Jadranskog mora nalazi oko 20 živih jedinki. Pretraživanja podmorja su i dalje u tijeku. Istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta i djelatnici JU „Park prirode Lastovsko otočje“ su postavili kolektore za prihvat ličinki periske u lastovskom akvatoriju koji će se pregledavati u listopadu. Kolektori postavljeni na šest lokacija nalaze se na dubini od 10 do 15 metara i na površini su označeni crvenim plutačama sa oznakom projekta. Ukoliko ih uočite na vašoj plovidbenoj ruti, budite oprezni i zaobiđite ih.

 

JESTE LI IH VIDJELI?

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja putem akcije „Jeste li ih vidjeli?“ poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske putem POVEZNICE.

Ako se opazi plemenita periska za koju se sumnja da je živa, treba iznad nje nježno proći kroz morsku vodu rukom. Živa plemenita periska će se zatvoriti. Pri tome treba paziti da se jedinka ne dira i da se uznemirava što je manje moguće. Svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki (praznih ljuštura) plemenite periske je zabranjeno.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.