Jadrolinija je započela postupak javne nabave za gradnju triju putničkih brodova na električni pogon. Procijenjena vrijednost brodova je 45 milijuna eura, a izgradnja bi se trebala sufinancirati iz europskih fondova.

Riječ je o tri putnička broda bez emisije štetnih plinova, odnosno na električni pogon, a namijenjeni su za prijevoz putnika i tereta. Svaki je kapaciteta 389 putnika, s osam članova posade.

Ova tri broda bi trebali zamijeniti “oldtajmere” Jadrolinije, brodove Tijat, Postiru i Premudu, izgrađene prije više od šezdeset godina.

Pored opće plovidbe, brod treba biti projektiran i za potrebe plovidbe na državnim brodskim linijama:

  • Mali Lošinj – Susak (310),
  • Šibenik – Vodice (505) i
  • Suđurađ – Dubrovnik (807)

Maksimalna dužina broda može biti 52 metra, a maksimalna širina 12 metara.

 

Osnovni pogon brodova – električni

Osnovni pogon broda treba biti električni s korištenjem električne energije pohranjene u baterijama. Trajnost baterije treba biti minimalno osam godina, uz pretpostavljeni rad na državnoj brodskoj liniji Suđurađ – Dubrovnik.

Dopunski izvor električne energije bit će fotonaponska elektrana ugrađena na krov sunčane palube, površine 90 četvornih metara.

Za potrebe sigurnosti broda i putnika na brodu će biti ugrađeni i rezervni izvori energije. Ugradit će se i dva dizelska generatora s emisijom ispušnih plinova u skladu s IMO Tier III standardom.

Brod mora biti projektiran, izgrađen i opremljen sukladno odredbama Pomorskog zakonika, Pravilima za statutarnu certifikaciju putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi i drugim propisima.

Rok za dostavu ponuda je 22. veljače 2023. godine.

 

Hoće li brodove graditi domaća brodogradilišta?

Postoji interes domaćih brodogradilišta za gradnju ovih brodova, no graditelj će biti odabran putem postupka javne nabave, u skladu s evaluacijom ponuda koje stignu na natječaj.

Nama bi bilo drago da ove brodove grade domaća brodogradilišta, ali ne možemo ništa predviđati po tom pitanju, dok se postupak javne nabave ne okonča i odaberu najbolje ponude – David Sopta, predsjednik uprave nacionalne brodarske putničke kompanije.

Jadrolinija u ovoj godini namjerava pokrenuti i novogradnju trajekta za zadarski akvatorij.

U tom projektu također se namjeravaju koristiti zelene tehnologije – hibridna tehnologija dizela i električnog pogona.

U objavljenoj dokumentaciji navodi se da Jadrolinija provodi natjecateljski postupak uz pregovore u dva stupnja. Cilj je sklapanje okvirnog sporazuma s jednim ponuđačem, te da na temelju tog sporazuma može biti dodijeljen ugovor o javnoj nabavi.

 

 

 

__________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Unsplash