Jadrolinija: ubrzo električni putnički brodovi

Objavio: Martin Tuđen - 05.07.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Natječaj za izgradnju tri električna putnička broda približava se kraju. Brodovi bi trebali putovati na području Lošinja, Dubrovnika i Šibenika.

Predsjednik uprave Jadrolinije, David Sopta, izjavio je za Novi list da se natječaj za izgradnju tri električna putnička broda za područja Lošinja, Dubrovnika i Šibenika približava kraju. Ugovor s izvođačem trebao bi biti potpisan za tri do četiri tjedna.

“Završavamo postupak natječaja. Definirali smo brodogradilište s kojim smo krenuli u pregovore, to je Dalmont, s kojim sad razrađujemo sve detalje izgradnje broda”, kazao je Sopta.

Naveo je kako je ovo vrlo važan projekt za tvrtku. Razlog tome je što nemaju iskustva s nabavom ove vrste brodova, pa žele biti sigurni da će sve biti u redu.

Vjerujem da ćemo za tri do četiri tjedna biti spremni za potpisivanje ugovora. Za nas je to, iskreno, veliki izazov. Imat ćemo električne brodove koji će biti jedinstveni ne samo u našoj floti, nego na cijelom Mediteranu, gdje ih praktički nema.“, rekao je Sopta.

Dodao je da ovo zahtijeva i dodatnu edukaciju pomoraca, jer ovi brodovi traže drugačija znanja od klasičnih.

“Jedan od najvećih izazova nam je infrastruktura, odnosno električni priključci odgovarajućih kapaciteta za punjenje brodskih baterija, posebno na otocima. Tu se moraju angažirati lučke uprave, u suradnji s HEP-om. Razgovaramo i s lučkim upravama i s HEP-om, jer priključke treba izgraditi na vrijeme, kako bi bili spremni u trenutku kada brodovi započnu s plovidbom.”, izjavio je predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta.

___________________________________

Izvor: sibenski.slobodnadalmacija.hr

Naslovna fotografija: Image by Filip Filipović from Pixabay