JADROLINIJA – Zelena tranzicija Jadrolinije uz pomoć Lürssen Design Centra Kvarner

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 23.11.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

U Opatiji je 15. studenog potpisan sporazum o suradnji između Jadrolinije i Lürssen Design Centra Kvarner

Sporazum o suradnji s Lürssen Design Centrom Kvarner potpisan je kako bi se utvrdila suradnja na područjima zelenog i plavog rasta. Održan je i sastanak na temu mogućnosti suradnje na području zelenih i hibridnih novogradnji te remonta postojeće flote Jadrolinije u smjeru korištenja čistih pogona i tehnologija – prenijela je Jadrolinija na Instagram profilu.
.

Promišljanje o zelenoj tranziciji u pomorskom prijevozu učestala je tema u Jadroliniji, a potraga za rješenjima koja vode k energetskoj učinkovitosti postala je nužnost za budućnost cjelokupne industrije

Na sastanku su bili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, direktorica Lürssen Design Center Kvarner Teuta Duletić, suvlasnik Lürssen grupe Peter Lürssen, izvršni direktor u Lürssen grupi Justus Reinke i predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta.

Sporazum je potpisan uoči predstavljanja nedavno osnovanog Maritimnog inovacijskog klastera – MarInn koji je planiran u suradnji Lürssen Design Centra Kvarner i Sveučilišta u Rijeci.

.
Lürssen Design Center Kvarner

Lürssen je vodeća privatna tvrtka u segmentu vojnih brodova i luksuznih jahti koja posluje već 150 godina. Njemačka grupacija Lürssen je u svijetu najpoznatija po svom brendu Lürssen Yachts, a u Rijeci je nedavno otvorila inženjerski centar u kojem u idućih pet godina namjerava zaposliti više od stotinu inženjera brodogradnje, strojarstva, elektrotehnike i IT stručnjake – u ožujku je prenio Novi List.
.

.Lürssen Design Center Kvarner  započeo je s poslovanjem u veljači, a riječka ispostava trebao bi postati jedan od tri glavna inženjerska centra za razvoj, istraživanje i projektiranje luksuznih jahti 

Lürssen posluje već gotovo 150 godina kao vodeća privatna tvrtka u segmentu vojnih brodova i luksuznih jahti. Grupacija Lürssen na Kvarneru je prije dvije godine stekla većinski vlasnički paket Liburnia Riviera Hotela.  Lürssen Design Center Kvarner posluje u prostorima u vlasništvu Lučke uprave Rijeka, a ugovor u zakupu poslovnog prostora potpisan je na trideset godina – prenosi teklic.hr.

1. rujna 2021. godine Lürssen Design Center Kvarner potpisao je ugovor o strateškom partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci čijim se potpisivanjem učinio prvi korak u osnivanju Maritimnog inovacijskog klastera – MarInn.

.
Maritime Innovation Cluster

Maritime Innovation Cluster je platforma za pripremu suradničkih projekata istraživanja i razvoja, kao i razvoj istraživačke infrastrukture koja će biti dostupna svim članovima klastera. Njegovim osnivanjem želi se jačati konkurentnost i inovativnost pomorske industrije putem umrežavanja svih relevantnih čimbenika javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora u okviru lanca vrijednosti sektora brodogradnje i srodnih industrija.

Prioritetna područja klastera bit će pametna i zelena brodogradnja, digitalna transformacija u brodograđevnoj industriji, razvoj jedinstvene, bespilotne i autonomne platforme te razvoj pametnih vještina. Razvijene tehnologije kao i tehnologije trenutno u razvoju kao što su transformacija otpada u energiju, sterilizacija opasnog otpada, korištenje vodika i sintetskog goriva, digital twin te ostalih, dio su portfolia članova klastera i razvijati će se i dalje.

Sastanku su prisustvovali suvlasnik Lürssen grupe Peter Lürssen, izvršni direktor u Lürssen grupi Justus Reinke, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i direktorica Lürssen Design Center Kvarner Teuta Duletić. – prenijelo je Sveučilište u Rijeci.

___________
Autor: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Ana Klaric on Unsplash