JAVNA RASPRAVA – Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.12.2020. - Vrijeme čitanja: 3min

U tijeku je javna rasprava za male poljoprivrednike, jako opasnom i štetnom prijedlogu Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Ovim prijedlogom se baš svakom OPG-u u Hrvatskoj želi ograničiti upotrebu vlastitog sjemena (Članci 16. i 17. su sporni).

Vlastito sjeme bi se smjelo koristiti isključivo ako je:

  • certificirano ( tu ne spadaju stare sorte koje još nisu upisane u potrebne registre, a taj upis traje prilično dugo), nakon dorade (to radi nedovoljan broj tvrtki u Hrvatskoj), što u startu znači neisplativost kad su male količine u pitanju.

Dodatno, zasad kod nas uopće ne postoji ekološka dorada sjemena. U prijevodu, puno bi malih OPG-ova financijski stradalo, a da ne spominjemo štetu koju bi se učinilo genetskoj raznolikosti poljoprivrednog bilja.

Sve se, standardno, događa ispod radara a rok je vrlo kratak. Svaki komentar je bitan. Samo buka svih nas skupa može mijenjati stvari zato je tu javna rasprava dostupna online.

Pa krenimo, i nadajmo se da u saborsku proceduru ovakav nacrt neće ni ući. Javna rasprava je mjesto gdje možete iznijeti svoje prijedloge i razmišljanja.

 

Kako pomoći:

 

  • registriraj se na poveznici  koja vodi odmah na sporni prijedlog
  • za registraciju na stranici kliknit gore desno
  • nakon prijave kliknuti na “komentiraj”
  • možete komentirati odmah kod naslova, kao opći komentar, ne treba ulaziti u članke pojedinačno
  • napišite neku poruku koju smatrate prikladnom za navedenu temu ili kopirajte sljedeći tekst:

” Zabrinuti smo da bi primjena odredbi ovog zakona gdje se ograničava korištenje sjemena proizvedenog na gospodarstvu za vlastite potrebe na isključivo registrirane sorte i uz obvezu dorade kod ovlaštenog dorađivača, značajno ugrozila opstanak malih obiteljskih gospodarstava i očuvanje života u ruralnim područjima te smanjila već ionako ugroženu genetsku raznolikost poljoprivrednog bilja. Smatramo ovu odredbu pravno neutemeljenom jer se sve direktive Europske unije odnose isključivo na reguliranje proizvodnje za tržište i tržišta sjemenom i sadnim materijalom, nikako privatnim potrebama proizvođača. Republika Hrvatska obvezna je poštivati Deklaraciju UN-a o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima donesenu 2018. godine. U članku 19. te deklaracije izričito se navodi da je “država dužna prepoznati prava seljaka da se oslanjaju na vlastito sjeme ili na drugo lokalno dostupno sjeme prema vlastitom izboru i da odlučuju o usjevima i vrstama koje žele uzgajati”. Zbog toga zahtijevamo da se pojam “sjeme poljoprivrednog gospodarstva” i sve odredbe koje se na njega odnose brišu iz ovog zakona. ”

Hrvatska drastično ograničava uzgoj domaćeg sjemena čak i za vlastite potrebe gospodarstva, više o toj temi možete pročitati na poveznici.

Proizvodnje sjemena za ekološku proizvodnju trenutno uopće nema i hrvatski proizvođači su u potpunosti ovisni o uvozu. Isto tako ne postoji mogućnost ekološke dorade i u slučaju malih količina te uskog tržišta njeno organiziranje bilo bi neisplativo. Zbog toga je potrebno predvidjeti prijelazne mjere kojim će se najprije potaknuti ekološka proizvodnja sjemena te pronaći rješenja da se sjeme dorađuje prema standardima kvalitete ali i prema načelima ekološke proizvodnje.

 

 

__________

Autorica: Žana Božanić, preuzeto sa FB

Naslovna fotografija: pixabay.com