JAVNI POZIV – AMPEU poziva mlade na prijavu projekata solidarnosti

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 25.01.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

AMPEU je pozvala mlade da prijave projektne prijedloge u okviru EU-ovog programa ‘Europske snage solidarnosti’ i najavila prvi rok krajem veljače

Webinar pod nazivom „Imamo ideju!“ organizirao je odjel za Europske snage solidarnosti AMPEU-a za organizacije mladih i organizacije koje rade s mladima – piše eu.hina.hr

Rokove za prijavu projekata i sve dodatne informacije potražite na Poziv za podnošenje prijedloga za program Europske snage solidarnosti za 2022. godinu.

Stručni suradnici agencije Matija Blaće i Lorena Barić su na webinaru na kojem je bilo osamdesetak sudionika iz cijele Hrvatske predstavili program solidarnosti, iskustva s projekata koji su primjeri dobre prakse i dali savjete za pisanje projektnih prijedloga.

.
Što su Europske snage solidarnosti?

Europske snage solidarnosti‘ je program Europske komisije koji pruža priliku mladima da volontirajući za dobrobit društva i onih u nepovoljnijem položaju razvijaju svoje vještine i stječu iskustvo, a organizacijama da uključe mlade u svoje aktivnosti za jačanje solidarnosti u društvu. Program se dijeli na volontiranje i projekte solidarnosti, a webinar je bio posvećen isključivo projektima u kojima mogu sudjelovati pojedinci u dobi 18-30, javne i privatne organizacije u ime mladih te neformalne skupine mladih.

„Projekte mogu provoditi isključivo skupine mladih od najmanje petero članova. Naglasak je na tome da mladi samostalno identificiraju problem u zajednici, osmisle projekt i provedu projektne aktivnosti“, objasnila je Lorena Barić.

Prioritetna područja programa su zaštita okoliša, promicanje uključivosti, digitalna tranzicija, sudjelovanje mladih u demokratskim procesima i dodatni nacionalni prioritet za poticaj mladih u ruralnim sredinama s naglaskom na potresom pogođena područja.
„Očekujemo što više prijavitelja s područja pogođenog potresom i projektnih prijedloga za pomoć Banovini“, poručio je Blaće.

„Do sada smo uspostavili uspješne modele u projektima koje financiramo kroz ovaj program“, rekao je Matija Blaće i dodao da su „financirali stotine projekata ukupne vrijednosti od više milijuna eura“ te da se „program nastavlja i u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.“.
Uspješne projekte opisali su predstavnici organizacija koje su ih provele.

.

Provedeni projekti

Udruga ‘Vrapčići’ iz Slavonskog Broda provela je projekt ‘I mi smo l(j)udi’ kojemu je cilj unaprjeđenje kvalitete života mladih sa psihosocijalnim teškoćama kroz društveno uključivanje i poboljšanje socijalnih vještina. Josipa Erdeši iz udruge istaknula je kako su imali velik odaziv pripadnika ciljne skupine.

Projekt ‘Šibenik – grad književnosti’ provela je neformalna skupina mladih u partnerstvu s gradskom knjižnicom ‘Juraj Šižgorić’ i kulturnom udrugom ‘Fotopoetika’ te uspješno približila lokalnu književnost djeci i mladima.

„Proučavanjem statistike zamijetili smo da opada čitalačka kompetencija mladih, stoga smo putem ovog projekta to odlučili popraviti“, rekla je Danijela Grubišić, predstavnica neformalne skupine.

__________
Izvor: Za eu.hina.hr piše Dora Čukušić
Naslovna fotografija: Unsplash.