JAVNI POZIV – Europska destinacija izvrsnosti

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.04.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Europska komisija objavila je ovogodišnji natječaj za izbor Europske destinacije izvrsnosti – European Destinations of Excellence – EDEN

Izbor Europske destinacije izvrsnosti za cilj ima dodatno isticanje i promociju manje poznatih turističkih destinacija koje imaju zapažena postignuća u području održivog turizma i zelene tranzicije – prenosi morski.hr

Dodatni cilj projekta je i poticanje daljnjeg oporavka turizma i turističkih destinacija uslijed negativnih okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusa.

 

PODNOŠENJE PRIJAVA

Destinacije svoje kandidature podnose isključivo online putem. Rok za podnošenje kandidatura je 1. lipnja 2022. u 17:00 sati (CET).

Pristigle će prijave ocjenjivati komisija neovisnih stručnjaka s područja održivog turizma. Najviše tri destinacije koje uđu u uži izbor predstavit će svoje kandidature pred europskim žirijem koji će zatim odabrati jednu destinaciju kao pobjednika.

Proglašenje pobjednika očekuje se u studenom ove godine.

 

European Destinations of Excellence – EDEN

EDEN inicijativa provodi se od 2007., a prošle godine je redizajnirana i usklađena s ciljevima Europskog zelenog plana (European Green Deal). Također, projekt EDEN obuhvaća sve zemlje članice Europske unije, kao i pojedine zemlje koje sudjeluju u programu COSME.

Na natječaj se mogu kandidirati destinacije s populacijom između 25.000 i 100.000 stanovnika te destinacije koje mogu pokazati svoja postignuća u održivosti. Odnosno destinacije koje mogu biti primjer drugim europskim turističkim destinacijama u njihovoj zelenoj tranziciji.

Detaljne informacije o načinu prijave te uvjetima i odredbama natječaja mogu se pronaći na internetskoj stranici EUROPSKE KOMISIJE.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.