JAVNI POZIV – Pobjednik natječaja Plastic Smart Gadget

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 06.07.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Ideja javnog poziva Plastic Smart Gadget je bila izrada predmeta za višekratnu upotrebu koji snažno doprinosi smanjenju nastanka otpada

.

Na natječaj za odabir najboljeg idejnog rješenja za Plastic Smart Gadget u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia za grad Dubrovnik pristigle su ukupno 3 prijave. Natječaj je bio otvoren od 1. do 30. lipnja 2021. godine. Neki od kriterija pri odabiru pobjednika bili su doprinos smanjenju nastajanja plastičnog otpada, višekratna upotreba te poticanje pojedinca na usvajanje principa „ponovno koristi“. Također, predmet je trebao sadržavati element inovativnosti, kao i zadovoljiti niz drugih kriterija.

Više informacija o samome Natječaju dostupno je ovdje.

 

Odabir pobjednika

Peteročlano Povjerenstvo sastavljeno od dvoje predstavnika Udruge Sunce Split, dvije predstavnice Grada Dubrovnika i jednog vanjskog suradnika izabralo je proizvod hrvatske firme HORTIRIVIERA d.o.o. pero® zero refill starter set „Slobodo“. Sastoji se od 100% prirodnog vodotopivog praškastog refill gela za pranje ruku, kose i tijela s autohtonim mirisnim blendom dubrovačkog bilja te višekratne staklene boce s dozatorom, koji se može puniti.

Refill set nazvan je Slobodo, a dolazit će pakiran u recikliranoj kartonskoj ambalaži s prepoznatljivim logotipima Grada i projekta Plastic Smart Cities. Kroz vanjsku ambalažu protezat će se motivi lokalnog bilja zaslužnog za autentičan mirisni potpis Dubrovnika koji je zastupljen u konačnom proizvodu – kombinacija ružinih latica i eteričnih ulja lovora, gorke naranče, limuna, čempresa s ekološkom jadranskom morskom soli.

 

“Slobodo”

Sam naziv seta “Slobodo” aludira na prepoznatljiv slogan Grada “Libertas” i stihove Gundulićeve Ode slobodi. Motiv se preslikava na osnovnu svrhu i funkciju idejnog rješenja – oslobađanje od plastike, od mentaliteta masovne potrošnje i jednostavnog odbacivanja stvari. Setom “Slobodo” naglašava se veza Dubrovnika i slobode u smislu Plastic Smart grada, koji kreće u oslobođenje od plastike.

Proizvod se koristi na način da se u bocu ulije do 470 ml mlake vode iz slavine te potom doda refill prašak, bocu se zatvori sa priloženim dozatorom i lagano promućka kako bi se aktivirali biljni sastojci. Proizvod je odmah spreman za uporabu, a kroz 10 minuta se u potpunosti homogenizira u gelastu teksturu za pranje ruku, tijela i kose.

Proizvod je u potpunosti prirodan, izrađen od ekološki certificiranih sastojaka, jednostavne formulacije iz koje je su isključeni svi nepotrebni sastojci, SLS, konzervansi, parabeni, silikoni, sulfati, alkoholi, umjetni mirisi, boje. Sadrži blend eteričnih ulja autentičan za Dubrovnik, pa pruža jedinstven doživljaj prilikom uporabe. Smućka se u manje od jedne minute, koristi se za pranje ruku, tijela i kose, stoga obuhvaća funkcionalnu uporabljivost i jednostavnost primjene.

Cilj projekta, koji se provodi u suradnji Udruge Sunce Split, Grada Dubrovnika i WWF Mediterranean Marine inicijative je borba protiv onečišćenja okoliša plastikom i smanjenje korištenja jednokratne plastike u gradu Dubrovniku, odnosno sprječavanje dotoka plastike u prirodu do 2030. godine i smanjenje količine plastike u odloženom komunalnom otpadu za 55% na razini grada do 2025. godine.

 

 

__________
Izvor: Udruga Sunce
Naslovna fotografija: Pexels.