JAVNI POZIV: Splitsko-dalmatinska županija sufinancira energetsku tranziciju

Objavio: Martin Tuđen - 24.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Splitsko-dalmatinska županija raspisala je javni poziv za sufinanciranje ugradnje fotonaponskih elektrana i dizalica topline.

Splitsko-dalmatinska županija objavila je javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Programa sustavnog gospodarenja energijom na području županije za razdoblje 2022.-2025., s fokusom na 2024. godinu.

Cilj ovog programa je potaknuti građane na aktivno sudjelovanje u energetskoj tranziciji, jačajući energetsku politiku i stavljajući građane u središte procesa.

Poziv je otvoren od 17. lipnja do 17. srpnja 2024. godine. Na njega se mogu prijaviti sve fizičke osobe s područja županije koje imaju legalizirane privatne objekte.

Za ovaj program osigurano je ukupno 320 tisuća eura. Sredstva se mogu iskoristiti za prijavu fotonaponskih elektrana u sljedećim iznosima:

  • do 5 kW, uz sufinanciranje od 1.000 eura
  • do 8 kW, uz sufinanciranje od 1.500 eura
  • do 10 kW, uz sufinanciranje od 2.000 eura
  • Za dizalice topline, osigurano je sufinanciranje od 2.500 eura.

Građani koji se prijave na pozive svojih lokalnih jedinica mogu se istovremeno prijaviti i na ovaj županijski poziv.

“Naše mjere ne isključuju prijave na Vladine mjere, što omogućava ugradnju fotonaponskih elektrana uz minimalna vlastita sredstva”, rekao je župan Boban.

Također, kroz ovaj poziv će se sufinancirati i izrada projektne dokumentacije za lokalne zajednice, s ciljem postizanja energetske neovisnosti ili uštede energije putem javne rasvjete (zamjena svjetiljki, izgradnja nove javne rasvjete, rekonstrukcija, uspostava sustava upravljanja javnom rasvjetom, nabava energetski učinkovite i okolišno prihvatljive javne rasvjete). Bespovratna sredstva za jedinice lokalne samouprave iznose do 4.700 eura.

Javni poziv u cijelosti možete pročitati na stranicama Splitsko-dalmatinske županije ili stranicama projekta “Pravo Misto”.

______________________

Izvor: zgradonačelnik.hr

Naslovna fotografija: Image by Narupon Promvichai from Pixabay