JAVNI POZIV – Uklanjanje automobilskih olupina s otoka

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 14.05.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Do kraja lipnja traje Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za uklanjanje automobilskih olupina s otoka

U nizu ekoloških akcija koje se užurbano provode diljem obale uoči nadolazeće turističke sezone, podsjećamo na još jednu koja je malo veći zalogaj od uobičajenog čišćenja plaže i podmorja od otpada. Ekološka je to akcija uklanjanja automobilskih olupina s otoka – prenosi morski.hr

 

CILJEVI JAVNOG POZIVA

Poziv je objavljen još u veljači ove godine. Njime se pozivaju jedinice lokalne samouprave na otocima te jedinice lokalne samouprave na kopnu kojima administrativno pripadaju otoci da Fondu dostave informacije o lokacijama na kojima se nalaze otpadna vozila kako bi se organiziranom akcijom ista uklonila.

Jer takav otpad ne samo da šteti okolišu, biljnom i životinjskom svijetu, već šteti i ljudskom zdravlju. Ako to nije dovoljna motivacija da se jedinice lokalne samouprave aktiviraju u rješavanju ovog velikog problema, onda će ovaj poziv možda potaknuti vlasnike takvih vozila.

Naime, ukoliko ste vlasnik ili posjednik otpadnog vozila koji je poznat ili utvrđen dodatnom provjerom, i koje je minimalno jednom bilo registrirano u RH, ostvarujete pravo na naknadu u iznosu od 1,00 kn/kg za cjelovito otpadno vozilo ili 0,50 kn/kg za necjelovito otpadno vozilo.

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila i predaja ovlaštenim sakupljačima radi daljnje obrade te očuvanje prirodnih ljepota kojima je Republika Hrvatska bogata.

Ukoliko posjedujete takvo vozilo, kontaktirajte svoju jedinicu lokalne samouprave koja će vas uputiti na daljnje postupanje.

 

UPUTE ZA PRIJAVU

Više informacija nalazi se na internet stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i niže na poveznici.

Javni poziv za prikupljanje podataka za provedbu Akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima (Z0-3/2022) traje do 30. lipnja 2022. godine.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.