JAVNI POZIV za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana u Zadarskoj županiji

Objavio: Pokret Otoka - 15.02.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Zadarska županija objavila je Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u 2024. godini.

Predmet ovog poziva je dodjela sredstava gradskim građanima za izgradnju novih sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe na postojećim obiteljskim kućama.

Nepovratna novčana sredstva bit će isplaćivana za troškove nabave i izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u obiteljskim kućama koje su nastale nakon datuma objave ovog Javnog poziva. Prijavitelji moraju imati prebivalište na području Zadarske županije najmanje 10 dana prije objave poziva te vlastita sredstva uložena u mjere koje se sufinanciraju ovim pozivom.

Cilj ovog Poziva je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području Zadarske županije radi smanjenja emisija stakleničkih plinova i postizanja ciljeva Europskog zelenog plana za klimatsku neutralnost do 2050. godine. Izgradnja sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju doprinosi smanjenju energetskog siromaštva i ekološki održivom razvoju.

Sredstva su namijenjena fizičkim osobama koje imaju obiteljske kuće na području Zadarske županije. Ukupna raspoloživa sredstva za sufinanciranje iznose 100.000,00 eura, a prijave se primaju do iskorištenja sredstava ili najkasnije do 31. svibnja 2024. godine.

Nakon provedenog projekta, Zadarska županija će isplaćivati nepovratna novčana sredstva na osnovu odobrenih troškova nabave i izgradnje sunčanih elektrana. Prijavitelji koji ostvare pravo na sredstva sklopit će Ugovor o sufinanciranju s Zadarskom županijom.

Ovim Javnim pozivom Zadarska županija potiče korištenje obnovljivih izvora energije i promiče ekološki održiv način života među svojim građanima.

Sve informacije o javnom pozivu možete pronaći OVDJE!

Izvor: Zadarska županija

Foto: Photo by Sam Barber on Unsplash