UŠTEDI ENERGIJU
January 16, 2023

Javno savjetovanje - Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pustilo je u proceduru javno savjetovanje o natječaju koje će se provoditi do 26. siječnja. Trenutne cijene električne energije na tržištu su toliko visoke da uvelike premašuju premijske cijene koje je godinama garantirala država kroz svoje poticaje za struju iz obnovljivih izvora energije. Kako bi poduzeća opstala na tržištu potrebne […]

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pustilo je u proceduru javno savjetovanje o natječaju koje će se provoditi do 26. siječnja.

Trenutne cijene električne energije na tržištu su toliko visoke da uvelike premašuju premijske cijene koje je godinama garantirala država kroz svoje poticaje za struju iz obnovljivih izvora energije. Kako bi poduzeća opstala na tržištu potrebne su velike investicije u energetske potencijale. Zbog toga sve više se počinje razmišljati o vlastitim elektranama bilo da se radi o električnoj energiji dobivenoj iz vjetra, sunca, biomase ili bioplina.

Projekt će biti financiran sredstvima Modernizacijskog fonda, koji je kanal Europske unije za trenutno sedam slabije razvijenih zemalja EU da ubrzaju energetsku tranziciju, s ukupno 60 milijuna eura. Očekuje se da bi temeljem ovog natječaja trebalo biti instaliran kapacitet od 80 megavata (MW) novih energetskih kapaciteta, ali i 20 MW skladišta energije.

Najniža potpora koja poduzetnicima koji zadovolje kriterije može biti isplaćena je 100.000 eura, a najviša 2 milijuna eura po projektu. Udio potpore u ukupnoj investiciji ovisit će o razvijenosti područja na kojem se energetski projekt razvija te o veličini poduzeća.

Najveća moguća potpora je 80 posto vrijednosti ukupne investicije – za mikro i mala poduzeća u regiji Panonska Hrvatska, a najmanja 35 posto – za velike tvrtke u Zagrebu. Tvrtke kojima se ove potpore odobre će imati maksimalno 24 mjeseca za realizaciju svojih sunčanih elektrana te 36 mjeseci za izgradnju postrojenja na biomasu ili elektrane na bioplin.

U konačnici bi se ovime trebalo uštedjeti 140.000 MWh energije godišnje iz postojećih izvora te ujedno smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova za više od 60.000 tona CO2 godišnje.

Najveća alokacija je namijenjena za fotonaponske elektrane i to čak 50 milijuna eura, a po pet milijuna eura ići će za elektrane na biomasu te bioplinske elektrane.

Javnom savjetovanju možete pristupiti na poveznici  esavjetovanja.

Cijeli tekst članka pročitajte na stranicama Poslovni.hr na sljedećoj poveznici:

Industriji do 60 milijuna eura za OIE, do 2 milijuna po projektu

 

 

__________

Autor: Suzana Živković

Fotografija: Pixabay

 

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram