KAPRIJE – Izgradnja trajektnog pristana

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.08.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Projekt „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije” sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda, a provodi ga Lučka uprava Šibensko-kninske županije

.

 

Proteklog tjedna završeni su radovi na bušenju temeljnih čašica pilota koji predstavljaju podmorski dio konstrukcije novog trajektnog pristana na otoku Kapriju. Završetkom bušenja započeo je postupak je betoniranja pilota- temeljne konstrukcije i do sad je betonirano 7 pilota.

 

Dimenzije trajektnog pristana

Podmorski dio konstrukcije se sastoji od ukupno osamnaest pilota projektiranih u dva reda na koje će biti postavljena konstrukcija pristanišnog gata tlocrtnih dimenzija 55,0×6,0 m. Osamnaest pilota upinju se u matičnu vapnenačku stijenu u dužini od 4,5 do 5,0 m, ovisno o poziciji u konstrukciji. Upeti dio pilota izvodi se u promjeru 140 cm, dok se slobodni dio (dio koji prolazi kroz more) u promjeru od 120 cm. Očekuje se da će betoniranje svih pilota završiti do kraja kolovoza nakon čega slijede radovi izgradnje i postavljanja elemenata gata.

Završetkom bušenja temeljnih čašica pilota smanjit će se razina buke, prašenje i povremena vizualna onečišćenja mora zemljanim materijalom/iskopom. Početak gradnje i uspostava gradilišta ovakvog objekta na otoku izuzetno je zahtjevan i izazovan posao koji ovisi o mnogim čimbenicima na koje se ponekad ne može utjecati, unatoč pažljivom planiranju.

Iz Lučke uprave Šibensko-kninske županije zahvaljuju stanovnicima Kaprija na dobroj suradnji, strpljenju i razumijevanju da su koristi koje novi pristan donosi višestruko veće od možebitnih trenutnih neugodnosti.

 

Pogodnosti

Novi trajektni pristan omogućiti će korištenje trajekata dubljeg gaza, stabilnijih i otpornijih na vremenske nepogode što će značajno smanjiti broj otkazanih linija. Izgradnjom trajektnog pristana izvan središta mjesta osigurati će se lakše manevriranje i pristajanje trajektima.

Smanjiti će se prometno zagušenje i gužve u području luke i središta mjesta. Ujedno će se smanjiti razina buke u središtu mjesta, zadržati mirna pješačka zona unutar koje se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, kulturni i drugi sadržaji.

Ukupna vrijednost projekta „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije” iznosi 24.072.345,21 HRK. Ukupno trajanje projekta je 42 mjeseca.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.