KARLOVAC: Instalirat će se prva solarna elektrana na višestambenoj zgradi u Hrvatskoj

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.02.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Predstavljen je pilot projekt postavljanja sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u višestambenoj zgradi, prvi takav u Hrvatskoj.

¨Grad Karlovac u okviru projekta SHAREs kojeg proizvodimo u suradnji s REGEA-om postao je predvodnik i sufinancira postavljanje fotonaponske elektrane na ovu zgradu. Ovaj projekt odnosi se prvenstveno na višestambene zgrade, a do sada smo imali samo projekte fonda koji su bili za postavljanje fotonaponskih elektrana na obiteljske kuće. Mi ovdje sufinanciramo provedbu projekta, odnosno elektranu s maksimalno pet tisuća eura ili 50 posto, dok će REGEA pružati stručnu pomoć vezano uz idejno rješenje, glavni projekt i ostale tehničke stvari koje nam predstoje, a to je uspostava Zajednice potrošača, točnije suvlasnika. Ovim putem znači pilotiramo postavljanje elektrane na višestambenu zgradu i pilotiramo model kako će se dijeliti energija među stanarima¨, istaknuo je voditelj Odsjeka za Pametni grad, Robert Vodopić.

Podsjetio je i kako je javni poziv bio objavljen 17. studenog prošle godine i trajao je 30 dana, te su dobili samo jednu pravovaljanu ponudu i to upravo za ovu zgradu. Tenutno su, kako je naveo, u fazi potpisivanja ugovora. Nadaju se da će uspješno prebroditi sve poteškoće, te u suradnji prvenstveno s HEP-om napraviti najbolji model da ova elektrana počne smanjivati račune suvlasnicima zgrade.

Naravno, stanari od ove investicije očekuju uštedu energije, a što su već do sada sve napravili u ovoj oglednoj zgradi po pitanju energetske učinkovitosti i međusobnoj slozi, otkrio je najstariji od stanara, Marijan Jelčić.

-Sve je krenulo prije mnogo godina uz dogovor četiri obitelji stanara. Najprije smo sanirali interijer u kući i sve promijenili. Nakon toga promijenili smo krovište, fasadu i već tada razmišljali o elektrani, rekao je između ostalog Jelčić.

Andreja Barberić, direktorica Inkasatora kao upravitelja zgrade, pobrojala je sve investicije koje su prethodile tome da je zgrada postala vrlo učinkovita, naglasivši kako će se s postavljanjem ove elektrane približiti nultoj potrošnji energije.

-Elektrana bi trebala biti 10 kW i činjenica je da će to njima donijeti znatne uštede na potrošnji električne energije. U ovom trenutku prikupljaju se svi potrebni podaci za izradu projekta, između ostalog i projekta isplativosti kako bi vidjeli razdoblje kada će im se sredstva početi vraćati. Nakon što bude gotov glavni projekt i izabran izvođač radova, krenut ćemo u izvođenje i mi očekujemo da bi već pred jesen ta elektrana bila u funkciji, otkrila je Barberić, te još jednom istaknula kako još nigdje u Hrvatskoj nije napravljena elektrana gdje suvlasnici struju iz te elektrane mogu koristiti za svoje vlastite potrebe unutar stanova.

Gradonačelnik Damir Mandić čestitao je suvlasnicima što su se odlučili ući u ovaj izazovan projekt za kojeg vjeruje da će biti primjer dobre prakse.

-To dijeljenje energije je ovdje poseban izazov, ali uvjeren sam da će ovaj pilot projekt uspjeti i da će on u stvari ne samo za nas u Karlovcu, premda je nama interes prije svega Karlovac, biti primjer dobre prakse i da će se ono što će se ovdje odraditi dijeliti i na druge višestambene zgrade, poručio je između ostalog Mandić.

Izvor: karlovacki.hr