Četvrta javna tribina pod nazivom ”Dostupnost kulturno umjetničkih sadržaja održala se 26. listopada 2019. godine u Galeriji Bratske kuće u Grohotama

U četvrtoj tematskoj javnoj tribini naziva ‘’Dostupnost kulturno – umjetničkih sadržaja’’ sudjelovali su dipl. politologinja Tatjana Rau, urednica međunarodnog radijskog kanala Glas Hrvatske HRT-a, dipl. glumica Vanda Boban Jurišić iz Gradskog kazališta mladih u Splitu, prof. filozofije i komparativne književnosti Tomo Matičević te dipl. glumac Mijo Jurišić iz HNK Split.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj stručnog članka isključiva je odgovornost Šoltanskog glazbenog zbora ”Olinta”.
.

Stručni osvrt Tatjane Rau

”Zahvaljujem na pozivu za sudjelovanje na tribini “Dostupnost kulturno-umjetničkih sadržaja” te se nadam da je moje iskustvo i promišljanje o načinima prezentacije kulturne i umjetničke baštine otoka Šolte pomoglo u dijalogu i implementaciji istoga u nastavku programa šoltanskih udruga koje imaju i provode zajednički cilj – što bolje i kvalitetnije prezentirati i promovirati svo bogatstvo koje Šolta na ovom polju pruža, posebice temeljem prenošenja iskustva mlađim naraštajima koji nastavljaju daljnji rad.

Uz ovo kompleksno pitanje vezano je mnogo faktora, a po mome mišljenju najvažnije je konstantno pronalaziti put do osvješćivanja mladih o bogatoj baštini koju nasljeđuju i važnosti koju ona ima za njihov vlastiti identitet te ih kontinuirano educirati u pogledu načina prezentacije i promocije istoga. Nadalje, smatram da je iznimno važno održati sustavno umrežavanje svih dionika u ovom području unutar lokalne zajednice, da kolektivni interes apsolutno treba imati primat nad privatnim po principu “složna braća kuću grade”, ali i nastaviti uključivanje stručnog kadra izvan otoka u provođenje programa. Time se, s jedne strane, olakšava rad i usvajaju nova znanja, dobiva dodatna motivacija, a s druge strane na najbolji mogući način širi “dobar glas” i otvaraju nova područja djelovanja i promocije izvan otoka te privlači nova publika.

Moja iskustva rada u mediju, suradnje s velikim brojem ljudi u tom području potvrđuju taj koncept, a eklatantan primjer su upravo rezultati koje je u tom smislu postigla Likovna udruga Eugen Buktenica sa svojim projektima na razini cijele lokalne zajednice u svega dvije tri godine, u čemu sam imala prilike i zadovoljstva sudjelovati.
Ujedno, smatram da je u cijeloj ovoj priči najvažnije zadržati kontinuitet u postojećim zajedničkim projektima i programima.”

Tatjana Rau,

urednica Međunarodnog radijskog kanala Glasa Hrvatske HRT-a

_________
Autor: Klaritac kulture SU-OL-TA
Naslovna fotografija: Klaritac kulture SU-OL-TA