Sudionici tribine bili su kult. antropologinja Sonja Leboš (Udruga Siva Zona, Zagreb), Nena Kolak (Savez udruga PlatFORma, Hvar) te predstavnik Općine Šolte, donačelnik Željko Zlendić.

Druga javna tribina ”Društveno kulturni centri u ulozi razvoja otoka” održala se 15. lipnja 2019. godine u Bratskoj kući (galerija) u Grohotama. Razgovaralo se o izazovima uspostavljanja društveno kulturnog centra, njegovog kontinuiranog postojanja i djelovanja u budućnosti.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj stručnog članka isključiva je odgovornost Šoltanskog glazbenog zbora ”Olinta”.

.

Stručni osvrt Nene Kolak

”Društveno kulturni život otoka uvelike je uvjetovan njegovim geografskim specifičnostima, tj nepovezanošću sa kopnom. To često znači nedostupnost kulturnih sadržaja, posebice zimi kada je politički interes za takvim sadržajima malen. Ljeti se program kulturnih sadržaja prilagođava zahtjevima stranih gostiju, čime se gubi autentičnost, a uz to lokalno stanovništvo zbog izrazito intenzivnog poslovnog razdoblja niti nema vremena za konzumaciju takvih sadržaja. Razvoju društveno kulturnoga života, uz to, ne doprinosi ni fragmentirano djelovanje organizacija civilnoga društva i općina/gradova. Odlike su ovo društveno kulturnoga života na otoku sa kojima su se složili svi sudionici tribine na Šolti.

Specifičnost situacije u Hvaru je velika komercijalna vrijednosti gradskih prostora što rezultira manjkom političke volje za dodjelu gradskih prostora u društvene svrhe. Projektom “DKC: Plan K” postignut je veliki iskorak prema društveno kulturnom centru grada Hvara. Takav prostor do sada postojao na području grada Hvara te se društveno kulturno djelovanje odvijalo na različitim gradskim i privatnim lokacijama što je onemogućavalo kvalitetan razvoj programa i međusobno umrežavanje. Projektom “DKC: Plan K” udruge i građani dobili su prostor za provođenje svojih društveno kulturnih projekata, programa, sastanaka, skupština, edukacija, i ostalih aktivnosti. Biti će zanimljivo vidjeti u kojem će se smjeru razvijati novonastali društveno kulturni prostor te hoće li već ovu zimu postati centar društveno kulturnih zbivanja u Hvaru.

Šolta, s druge strane, ima odlične prostorne preduvjete za društveno kulturni centar. Ono što smo detektirali kao izazov u realizaciji dkc-a je nedostatak povjerenja i otvorene komunikacije između predstavnika jls-a i udruga, kao i udruga međusobno. Spomenuta je praksa Foruma udruga koja se u prošlosti redovno provodila kao komunikacijski kanal između jls-a i udruga, no Forum se već neko vrijeme ne provodi. Zaključili smo kako je potrebno osmisliti nove komunikacijske kanale ili oživiti one stare kako bi se uspostavilo izgubljeno povjerenje te kako bi se olakšala suradnja.

Važno je, zatim, jasno definirati koji je interes obje strane (jls i udruga) u međusobnoj suradnji i uspostavljanju civilno javnog partnerstva te budućeg dkc-a. Bez interesa obje strane nemoguće je takvu suradnju uspostaviti. Važno je zatim odrediti obaveze i odgovornosti svih uključenih kako bi se preventivno djelovalo na nesporazume i nerealna očekivanja od takve suradnje. Zaključili smo da je sada pravo vrijeme za poduzimanje tih važnih koraka na Šolti i Hvaru te da je zajedničko dijelovanje najbolji put za društveno kulturni napredak cijeloga otoka.”

Nena Kolak,
Savez udruga ”PlatFORma Hvar”

_____________
Autor: Klaritac kulture SU-OL-TA
Naslovna fotografija: Klaritac kulture SU-OL-TA