18. svibnja 2019. godine u Grohotama na otoku Šolti održana je prva javna tribina u sklopu projekta ”Klaritac kulture SU-OL-TA” pod nazivom ”Kultura jučer, danas, sutra”

Gosti predavači bili su Katarina Duplančić, povjesničarka umjetnosti ispred Platforme Doma mladih u Splitu, Ivana Bošković-Ivičić iz Centra za kulturu Bol na Braču, Matko Elezović, glumac i umjetnički voditelj kazališne družine “Kuća smija” te Matko Elezović, pisac, dramaturg i glumac u Umjetničkoj udruzi “Tvornica smijeha” iz Splita.

Javna tribina održana je u Galeriji Bratske kuće u Grohotama. Tribini su prisustvovali predsjednici partnerskih udruga, ravnateljica Kulturno informativnog centra otoka Šolte, Marina Garbin te zainteresirana javnost.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj stručnog članka isključiva je odogovornost Šoltanskog glazbenog zbora ”Olinta”.
.

Stručni osvrt Katarine Duplančić

”Koliko je teško uključiti jedinice lokalne samouprave, pokazano je kroz odsustvo predstavnika Općine Šolta (projektnog partnera) na tribini. Lokalno stanovništvo (mahom stariji građani) aktivno je sudjelovalo u diskusiji i dijelilo iskustva, a sama struktura publike i potpuni izostanak mladih je svojevrsni pokazatelj da šoltanska kultura velikim dijelom leži na prošlosti, odnosno na onome jučer.

Upitnost šoltanske kulturne budućnosti smanjila se drugim dijelom aktivnosti, točnije upoznavanjem članova glazbenog zbora Olinta na njihovim probama. Šoltani, mladi i stari, njeguju njihovu glazbenu tradiciju pa tako obiteljski prijenos vrijednosti iz generacije u generaciju postaje ključnim faktorom za održavanje kontinuiteta u šoltanskoj kulturi.”

Katarina Duplančić,

Platforma Doma mladih
Split

__________
Autor: Klaritac kulture SU-OL-TA
Naslovna fotografija: Klaritac kulture SU-OL-TA