Križevačka energetska zadruga KLIK osvojila je Europsku nagradu za energetsku održivost 2023. u kategoriji lokalnih energetskih akcija.

Riječ je o prestižnoj nagradi kojom se daje priznanje provedenim akcijama održive energije koje su pokrenule skupine građana i koje doprinose tranziciji prema čistoj energiji na razini zajednice ili na lokalnoj razini.

Podrška građanima u postavljanju solarnih elektrana

KLIK je osnovan 2020. godine te je neizostavni dio energetske tranzicije grada Križevaca. Naime, nastavno na program Grada Križevaca kojim se građanima sufinancirana postavljanje solarnih elektrana na krovove obiteljskih kuća, KLIK je tu kao podrška građanima u pripremi potrebne dokumentacije.

Tako je u samo dvije godine uz financijsku podršku grada i tehničku pomoć KLIK-a ugrađeno 227 kW solarnih fotonaponskih sustava u kućanstvima što predstavlja ulaganje od pola milijuna eura, od čega je polovicu osigurao grad dok su drugu polovicu pokrili vlasnici kuća.

Ugrađeni fotonaponski sustavi proizvest će oko 288 791 kWh obnovljive energije godišnje, a to postignuće ne bi bilo moguće bez suradnje KLIK-a, grada Križevaca, građana i lokalnih instalatera fotonaponskih sustava.

Energetsko-klimatski ured i edukativne aktivnost

Nastavno na potrebu građana, a u suradnji grada, partnera i KLIK-a, 2021. godine uspostavljen je Energetsko-klimatski ured u Križevcima, prvi takav ured u Hrvatskoj koji djeluje kao kontaktno mjesto za stanovnike Križevaca i okolice s obnovljivim izvorima energije. Pored toga, organizirane su brojne radionice, predavanja i aktivnosti kojima se zajednici nastoji pružiti znanje i povezati je s drugim relevantnim dionicima kako bi istu učinili otpornijom.

Ponosni na postignuća i daljnje korake

„Već više puta istaknuto je da su Križevci predvodnik energetske tranzicije građana, a ova prestižna nagrada koja je došla u Križevce, u naš KLIK, samo je još jedan dokaz i potvrda da idemo u dobrom smjeru prema energetski neovisnoj budućnosti grada Križevaca,“ istaknuo je tom prilikom gradonačelnik Mario Rajn i uputio čestitke svima koji su dio KLIK-a.

Nagrada za energetsku održivost u kontekstu Europskog tjedna održive energije

Dodjela nagrada održana je na otvaranju Europskog tjedna održive energije, s ovogodišnjom temom “Ubrzavanje prijelaza na čistu energiju – prema nižim računima i većim vještinama”, čiji su glavni govornici ukazali na vitalnu ulogu obnovljive energije u rješavanju klimatskih promjena te energetske sigurnosti i pristupačnosti.

Upraviteljica zadruge KLIK Sanela Mikulčić Šantić izrazila je neopisivo zadovoljstvo osvojenom nagradom: „Primiti priznanje Europske komisije u njenom sjedištu pored puno većih gradova koji imaju i puno više mogućnosti je zaista velika čast. Hvala svima koji su nas podržali i koji će i dalje to činiti.“

Fotografija: Press