KOMIŽA – FLAG ŠKOJI podržao projekt „Ribarska zbirka Grada Komiže“

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.03.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

U studenom 2022. Upravni odbor FLAG-a Škoji odabrao je projekt “Ribarska zbirka Grada Komiže” u okviru natječaja FLAG-a Škoji za Mjeru 2.1 “Promicanje društvene dobrobiti i kulturne baštine u područjima ribarstva i akvakulture”. Odlukom Uprave ribarstva o dodijeljeno je 56.648,28 EUR (426.816,48 HRK) za provedbu projekta.

 

Grad Komiža mjesto je iznimne ribarske tradicije i baštine u kojoj i danas žive i rade brojni ribari. Ujedno je i popularna turistička destinacija koja već godinama bilježi porast broja posjetitelja. Grad raspolaže raznovrsnim eksponatima ribarske zbirke komiških ribara od 1986. godine do danas, koji nisu adekvatno konzervirani i izloženi.

Izlaganje eksponata i interpretacija ribarskih tema uz te eksponate doprinijet će podizanju svijesti o ribarskom identitetu Grada Komiže i viškog akvatorija.

Novo mjesto interpretacije maritimne baštine obogatit će kulturnu ponudu Grada Komiže i omogućiti bolju turističku promidžbu.

Ribarska zbirka Grada Komiže važan je dio identiteta grada. U sklopu projekta će se konzervirati od 50 do 70 predmeta ribarske zbirke. Osim toga, opremit će se prostor za pohranu i izlaganje, istražiti uloga špilje Mancinovica na otoku Svecu u životu komiških ribara, interpretirati i prezentirati teme iz ribarskog života, organizirati izložba i uprizoriti interaktivna kazališna predstava Ala falka.

Nakon završetka projekta svi građani Komiže i oni koji vole Komižu i maritimnu baštinu, imat će mjesto u Spomen domu  na koje će se uvijek moći vraćati i istraživati zanimljivu kulturnu i ribarsku baštinu.

Namjera je putem ovog projekta sačuvati tradiciju od zaborava. Učinit će se to način da se postojeći eksponati na kvalitetan način prezentiraju prvenstveno mlađim generacijama koje se s istima nisu imali priliku susresti u svakodnevnom životu. Projekt koji se sastoji od očuvanja baštine doprinosi promicanju društvene dobrobiti i kulturne baštine u ribarstvenim područjima kao i očuvanju iste.

 

Nagrađen i projekt na Hvaru  -“Interpretacijski centar ribarske baštine Sućuraj”

Osim ovog projekta nagrađen je još jedan, na Hvaru. Projektu “Interpretacijski centar ribarske baštine Sućuraj” dodijeljeno je 23.233,92 EUR (175.056,00 HRK) za provedbu.

U svrhu tog projekta preuredit će se trenutni prostor Turističke zajednice Sućuraj u prostor koji će služiti za interpretaciju svega vezanog uz ribarstvo, te tako očuvati tradicija otoka Hvara, ali i obogatiti turistička ponuda Dalmacije.

 

Više pročitajte u članku: HVAR – Sućuraj dobiva “Interpretacijski centar ribarske baštine”

 

 

_____________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Pixabay