UŠTEDI ENERGIJU
August 14, 2022

KOMIŽA - Otvara se Centar za posjetitelje Modra špilja - Biševo

U četvrtak, 18. kolovoza otvara se Centar za posjetitelje Modra špilja - Biševo. Posjetitelji centra će imati priliku, na jedinstven način, upoznati podmorske, kopnene i geološke  fenomene te bogatu prošlost otoka.

Grad Komiža je zajedno s partnerima Javnom ustanovom More i krš, Institutom Plavi svijet i  Turističkom zajednicom Grada Komiže 2016. započeo projekt Centra za posjetitelje Modra špilja - Biševo kako bi ponudio dodatne sadržaje vezane uz vrlo popularan posjet Modroj špilji. Projektom se  revitalizira kulturna i prirodna baština otoka Biševo, a projekt je financiran sukladno Ugovoru o dodjeli  bespovratnih sredstava potpisanog s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te

Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije iz Europskog  fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program konkurentnost i kohezija Promicanje održivog  razvoja prirodne baštine (referentni broj: KK.06.1.2.02).

U sklopu projekta napravljena je rekonstrukcija zgrade stare škole iz vremena kada je na Biševu živjelo  tristotinjak stanovnika i njezina prenamjena u Centar za posjetitelje Modra špilja Biševo. Centar  uključuje polivalentne prostore za interpretaciju i prezentaciju prirodne baštine otoka Biševa i Viškog  arhipelaga, uredske prostore za volonterski i istraživački centar, restoran za posjetitelje te smještajne  kapacitete za djelatnike.

U ovom će Centru na jedinstven način biti približeni posjetiteljima podmorski, kopneni i geološki  fenomeni zajedno s bogatom prošlosti otoka. Dodatno su uređene poučno-tematske staze za pješake  i bicikliste koje povezuju Centar za posjetitelje s Mezoportom, Portom, Gatulom, Salbunarom i  najvišim vrhom Stražbenicom te su obnovljene i osvijetljene obalne topničke bitnice na rtu Gatula s  odmorištima za posjetitelje i informativnim sadržajima.

Osmišljen kao integracija prirodne raznolikosti, iznimnih krških fenomena, kulturne baštine,  gospodarski racionalnog upravljanja resursima te suvremenih ekoloških i turističkih nastojanja, Centar  za posjetitelje Modra špilja – Biševo doprinijet će održivom razvoju otoka Biševa, koji sa svojih 13  stalnih stanovnika svake godine ugošćuje više od 150.000 posjetitelja.

Uz infrastrukturne aktivnosti izrađena je studija prirodne baštine otoka Biševa s prijedlogom  edukativnih i informativnih sadržaja, studija održivog upravljanja Modrom špiljom, strategija  brendiranja te upravljanja posjetiteljima. Uz stručno vodstvo izrađena je internetska stranica Centra  kao i mobilna aplikacija. Centar za posjetitelje u ovom je trenutku u  finalnoj fazi opremanja multimedijalnim i edukacijskim sadržajima te uređenja okoliša, a bit će otvoren  za sve posjetitelje do kraja ljeta.

 

 

____________

Izvor: Dalmacija Danas

Naslovna fotografija: Unsplash.com

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram