UŠTEDI ENERGIJU
January 24, 2023

KONFERENCIJA – Energetika 2023. „Sigurnost opskrbe i cijene energenata“

Na konferenciji će sudjelovati Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatska.

 

Udruženje OIEH strateški je partner Pokreta Otoka.

 

  1. siječnja 2023., u Zagrebu (Hotel Esplanada) održat će se tradicionalno prvo godišnje okupljanje ključnih dionika u hrvatskom energetskom sektoru. Sudjelovat će predstavnici industrije, akademske zajednice, policy-makeri, mediji te zainteresirana javnost.

Ovogodišnje izdanje konferencije, pod naslovom “Sigurnost opskrbe i cijene energenata”, posvećeno je jednoj od najvećih trenutnih kriza u svijetu i provedbi planova i mjera EU.

Planovi i mjere bi trebali doprinijeti sigurnosti opskrbe i stabilizaciji cijena energenata uslijed energetske krize uzrokovane ratom u Ukrajini.

Na samom početku konferencije očekuje se da će goste u uvodnom govoru pozdraviti premijer Andrej Plenković, a potom će sudionici konferencije imati priliku čuti govor Kadri Simons, povjerenice EK za energetiku, kao i uvodnu prezentaciju "Energetska kriza i trendovi u Europi" Mislava Slade-Šilovića, voditelja usluga poslovnog savjetovanja za sektor energetike u JIE za PwC Hrvatska.

 

Odgovore na goruća pitanja i krizu u energetici raspravit će stručnjaci  kroz dva panela

Neka od pitanja za raspravu na prvom panelu:

  • Tko će i kako opskrbiti europsko tržište dizelom - gorivom koje je pokretač ekonomije, koje će uskoro postati deficitaran resurs?
  • Što kada se sankcije počnu ciljano primjenjivati na dizelsko gorivo?
  • U kojoj će mjeri iznova rasti cijene na energetskom tržištu u slučaju duljih drastičnih zahlađenja? Moramo li i na srednji i na dulji rok računati na osjetno više cijene energenata zbog duljih linija opskrbe?
  • Što je to specifično na hrvatskom energetskom tržištu što može proizvesti posebne rizike?
  • Jesu li pomogle mjere državne intervencije kojima je Vlada RH gasila požar cijena u domaćoj energetici?

Na prvom panelu odgovore će ponuditi Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA grupe, Péter Ratatics, predsjednik Uprave INA d.d., Hrvoje Krhen, predsjednik Uprave LNG Hrvatska, te Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska, dok će uvodnu prezentaciju kao pripremu za raspravu imati Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

 

Na drugome panelu "Sigurnost opskrbe i dekarbonizacija" bit će više riječi o rješenjima.

Ključna pitanja drugog panela:

  • Mogu li investicije u obnovljive izvore energije i nove tehnologije ponuditi sigurnost opskrbe i u kojoj mjeri, uzimajući u obzir nimalo zanemarivu ovisnost o fosilnim gorivima (potrošnja plina u RH je rasla posljednjih godina)?
  • Koje su to investicije u Hrvatskoj, koji je njihov potencijal, koji su vremenski okviri realizacije i kada možemo očekivati neke vidljive promjene?

Na ta i slična pitanja će odgovoriti Marijan Krpan, v.d. predsjednika Uprave AZU (Agencija za ugljikovodike), Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta "Hrvoje Požar", Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara, Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, i Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a.

 

Konferenciju možete pratiti na portalu jutarnji.hr s početkom od 10 sati.

 

 

Autor: jutarnji.hr

Fotografija: jutarnji.hr

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram