KONFERENCIJA – Nevidljivo lice energetskog siromaštva iz ženske perspektive

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.02.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s portalom ZGRADOnačelnik.hr organizira konferenciju NEVIDLJIVO LICE ENERGETSKOG SIROMAŠTVA – ŽENSKA PERSPEKTIVA

 

Cijene energenata niz godina su u porastu, a ruska agresija na Ukrajinu dodatno je pridonijela energetskoj krizi, što je dovelo do najviše stope inflacije u posljednjih nekoliko desetljeća. Energetsko siromaštvo postaje značajan problem u mnogim dijelovima Europe, budući da se brojna kućanstva bore s podmirivanjem sve većih troškova energije.

Prema istraživanju Eurobarometra, rastući troškovi života najveća su briga za 91 posto hrvatskih građana.

Energetsko siromaštvo je, prema definiciji Europske komisije, situacija u kojoj kućanstvo nema pristup temeljnim energetskim uslugama, a neki od pokazatelja su nemogućnost podmirivanja mjesečnih računa za energiju i adekvatnog zagrijavanja doma.

.

Mjesto i vrijeme održavanja konferencije – pratite uživo ili online!

Konferencija će se održati u ponedjeljak, 6. ožujka 2023. s početkom u 10 sati

UŽIVO u konferencijskoj dvorani Kuće Europe, Augusta Cesarca 4-6, Zagreb

ONLINE Facebook LIVE Europskog parlamenta

Konferencija je BESPLATNA za sve zainteresirane, uz obaveznu PRIJAVU za sudjelovanje UŽIVO. Prijava za sudjelovanje ONLINE vam nije potrebna, no možete se prijaviti kako bismo vam poslali podsjetnik i kasnije zaključke s konferencije.

PROGRAM preuzmite ovdje.

Prijavnicu ispunite ovdje.

 

Zašto je konferencija usredotočena na žene?

Aktualna kriza troškova života ima nerazmjeran učinak na određene demografske skupine, poglavito žene. Stoga je Europski parlament odlučio da krovna tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana žena budu rodni aspekti energetskog siromaštva. Riziku od energetskog siromaštva u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji, izloženije su žene. Prvenstveno jer primaju niže plaće i mirovine od muškaraca.

Europski parlament 2022. godine donio je rezoluciju kojom poziva EU i države članice da zaštite žene koje žive u energetskom siromaštvu. To se prvenstveno čini pružanjem pravovremenog i koordiniranog odgovora. Također, kućanstvima s niskim dohotkom, a posebno starijim ženama i samohranim majkama, mora se zajamčiti pristup cjenovno pristupačnim komunalnim uslugama.

Tijekom proteklih godina, Europska unija poduzela je niz koraka u cilju ublažavanja energetskog siromaštva, kako bi Europljani imali na raspolaganju cjenovno pristupačnu i pouzdanu energiju.

 

 

______________

Autor: zgradonacelnik.hr

Fotografija: zgradonacelnik.hr

Naslovna fotografija: unsplash.com