U organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije održan drugi dan dvodnevne konferencije „Održive inovacije u plavom sektoru“

Povodom Europskog dana mora održan je panel pod nazivom „Zelena tranzicija otoka kroz ekološki održiv pomorski prijevoz“. Okupio je istaknute predstavnike iz javnog i privatnog sektora te obrazovnih institucija – prenosi rra-sibenik.hr

 

ODRŽIVE INOVACIJE U PLAVOM SEKTORU

Na panelu su sudjelovali: Nikola Vladimir – Fakultet strojarstva i brodogradnje, Tomislav Uroda – tvrtka iCat, Luka Ježina – Općina Murter-Kornati, Ivan Sršen – NP Mljet i Tomislav Bukša – Jadrolinija.

Ekološki održiv pomorski prijevoz tema je koja je aktualna i u okviru Europskih programa i planova kojima se nastoji smanjiti emisije štetnih plinova i učiniti Europu klimatski neutralnim kontinentom do 2050. godine. Kako to konkretno realizirati posjetitelji su imali prilike čuti od Tomislava Urode iz tvrtke iCat koja se bavi proizvodnjom električnih brodova u RH, a iskustva putnika koji koriste takav vid prijevoza opisao je Ivan Sršen, ravnatelj NP Mljet koji već koristi 3 takva broda.

Prof. Vladimir s FSB-a prezentirao je rezultate znanstvenog istraživanja o električnim brodovima i njihovu energetsku učinkovitost, dok su Luka Ježina iz Općine Murter-Kornati i Tomislav Bukša razgovarali o izazovima u prijevozu otočana i mogućnostima korištenja električnih brodova na duže relacije.

 

RADIONICA

Nakon panel diskusije uslijedila je radionica „Inovacije u plavom sektoru i pristup financiranju“ koju je vodio iskusni predavač Zrinski Pelajić.

Ovom dvodnevnom konferencijom Razvojna agencija ŠKŽ omogućila je poduzetnicima u sektoru plavog rasta korisne radionice i pružila mogućnost umrežavanja te pritom prigodno obilježila Europski dan mora.

Dvodnevna konferencija organizirana je u sklopu projekata „Europe Direct Šibensko-kninske županije“ i SHIPMENTT+ „Zaštita intelektualnog vlasništva i transfer tehnologije u sektoru zelene mobilnosti na moru“ koji se financira iz transnacionalnog programa Europske unije ADRION.

__________
Izvor: rra-sibenik.hr
Naslovna fotografija: Pixabay