UŠTEDI ENERGIJU
March 16, 2022

KONFERENCIJA - Učinkoviti sustavi daljinskog grijanja

Konferencija na temu učinkoviti sustavi daljinskog grijanja - kako postići isplativu dekarbonizaciju?

Konferencija "Učinkoviti sustavi daljinskog grijanja" će se održati 16.3.2022. od 9.30 – 10.45 sati - prenosi events.euractive.com

Prošlog ljeta Europska komisija objavila je prijedlog za preinaku Direktive EU-a o energetskoj učinkovitosti (EED) s ciljem daljnjeg poticanja napora EU-a za promicanje energetske učinkovitosti i napretka prema postizanju klimatske neutralnosti do 2050.

.
Grijanje i hlađenje igraju značajnu ulogu u ambicijama Unije za prijelaz na čistu i ugljično neutralnu ekonomiju

U EED-u se poseban fokus stavlja na daljinsko grijanje i hlađenje. Postupno će se pooštravati definicija učinkovitih sustava kako bi se udaljili od sustava temeljenih na fosilnim gorivima. U kogeneraciji je cilj uvesti dodatne kriterije za specifične emisije u kogeneraciji visoke učinkovitosti (270 gCO2/kWh).

Ove predložene mjere u prerađenom EED-u treba promatrati zajedno s novim ciljevima predloženim u revidiranom prijedlogu obnovljive energije za uključivanje obnovljivih izvora u grijanje i hlađenje (najmanje 1,1%) i za daljinsko grijanje i hlađenje (2,1%), koji imaju za cilj osigurati šire korištenje obnovljivih izvora i otpadne topline u takvim sustavima.

Energetska industrija izrazila je određenu zabrinutost zbog nove definicije "učinkovitih sustava" i njezinog utjecaja na sustave daljinskog grijanja. Posebice one temeljene na visokoučinkovitoj kogeneraciji prirodnog plina. Tvrde da je za postojeće učinkovite sustave daljinskog grijanja potrebno uvesti adekvatan prijelazni rok za prilagodbu novim zahtjevima, kako bi se izbjeglo da ti sustavi naglo izgube svoj status.

.
Daljinsko grijanje nije isto u cijeloj Uniji jer uvelike ovisi o regionalnim i lokalnim uvjetima i stoga se uglavnom koristi u najhladnijim zemljama EU-a

Tijekom otvorenog javnog savjetovanja koje je provela Europska komisija, nekoliko dionika energetske industrije izrazilo je zabrinutost. Trenutni ciljevi povećanja udjela obnovljivih izvora energije mogu smatrati izazovom za države članice koje su odlučile razviti sustave grijanja kao učinkovit način osiguravanje opskrbe toplinom uz istovremeno smanjenje emisija daljinske topline zamjenom ugljena drugim gorivima poput prirodnog plina.

Pridružite se ovoj EURACTIV virtualnoj konferenciji kako biste razgovarali o novoj definiciji učinkovitih sustava daljinskog grijanja u prijedlogu EED-a i kako dionici mogu najbolje surađivati ​​kako bi postigli isplativu dekarbonizaciju.

Prijavite se za konferenciju na POVEZNICI.

__________
Izvor: events.euractive.com
Naslovna fotografija: Pexels.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram