UŠTEDI ENERGIJU
May 11, 2023

KORČULA – Arheolozi pod morem našli cestu staru 7000 godina

Arheolozi pronašli ostatke ceste stare 7000 godina blizu lokaliteta Soline na jednoj strani otoka Korčule, i u blizini uvale Gradina u Veloj Luci.   U podvodnim arheološkim istraživanjima potopljenog neolitičkog lokaliteta Soline na otoku Korčuli, arheolozi su pronašli ostatke koji su i njih iznenadili. Naime, ispod naslaga morskog mulja, otkrivena je cesta koja je spajala […]

Arheolozi pronašli ostatke ceste stare 7000 godina blizu lokaliteta Soline na jednoj strani otoka Korčule, i u blizini uvale Gradina u Veloj Luci.

 

U podvodnim arheološkim istraživanjima potopljenog neolitičkog lokaliteta Soline na otoku Korčuli, arheolozi su pronašli ostatke koji su i njih iznenadili. Naime, ispod naslaga morskog mulja, otkrivena je cesta koja je spajala potopljeno prapovijesno naselje Hvarske kulture s obalom otoka Korčule.

Radi se o pažljivo složenim kamenim pločama koje su bile dio komunikacije široke četiri metra koja je spajala umjetno stvoreni otok s obalom. Radiokarbonskom analizom očuvanog drva pronađenog u prošloj kampanji, cjelokupno naselje datirano je oko 4.900 godina prije Krista. Ljudi su hodali ovom komunikacijom i to prije gotovo 7.000 godina.

Istraživanje je plod suradnje više institucija i tvrtki, a u njemu su uz voditelja Matu Paricu sa Sveučilišta u Zadru bili Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Ivan Šuta i Vedran Katavić (Muzej grada Kaštela), Katarina Batur (Sveučilište u Zadru), Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula), Eduard Visković (Kantharos), uz asistenciju Dalibora Ćosovića iz ronilačkog centra Lumbarda Blue.

 

U tijeku istraživanja i u Veloj Luci

Istovremeno na drugom kraju otoka Korčule arheolozi Sveučilišta u Zadru vrše kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina kod Vele Luke. Upravo je voditelj istraživanja Igor Borzić primijetio čudne strukture u moru uvale.

Arheološki tim koji roni na lokalitetu Soline izvršio je pregled središnjeg dijela uvale Gradine, i na opće oduševljenje utvrđeno je na 4 do 5 metara dubine postojanje gotovo istovjetnog naselja kao i na Solinama. Na lokalitetu su pronađeni neolitički artefakti poput kremenih sječiva, kamene sjekire, te ulomci žrvnjeva.

 

[arve url="https://www.youtube.com/watch?v=X1gFN6u2jE0" /]

____________________

Autor: morski.hr

Fotografije: morski.hr

 

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram