Već tradicionalno u Hrvatskoj matici iseljenika u Dubrovniku, ustanova u kulturi Blatski fižuli  i Turistička zajednica Općine Blato predstavili su svoje nove projekte te najavili 7. Dane blatske lumblije.

.
Osim Dana blatske lumblije predstavljen je projekt ‘4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta’.

– Blato je jedno iseljeničko mjesto i već niz godina se bavimo tom tematikom. Prošlu godine smo prvi puta u Splitu predstavili projekt ‘4 otoka, 4 mjesta, 4 recepta’. Ideja je bila da povežemo četiri izrazito iseljenička otoka, Hvar, Brač, Vis i Korčula i njihova četiri manja mjesta  bol na Braču, Starigrad na Hvaru, Vis na Visu i Blato na Korčuli preko četiri recepta. Oni su: starobrodski paprenjak, viška pogača, torta hrapoćušu Dol i blatsku lumbliju. Njih smo odabrali jer, kao što znate iseljenička razdoblja su bila jako teška za brojne ljude. Oni su sa sobom nosili okuse i mirise svog zavičaja kada bi odlazili. Promislili smo da su baš ovi generacijski recepti nešto što bi mogli spojiti u priču. Sva četiri jela su izrazito dugog trajanja i ljudi kada bi odlazili nosili bi ih sa sobom – poručila je Ivana Sardelić iz ustanove u kulturi Blatski fižuli.

.
Obnova gastro baštine prostora u iseljeničkim zajednicama u njihovom izvornom obliku

Kako su dolazile nove generacije, a uz neizbježan utjecaj gastronomije i kulture prostora u kojem su se nalazi recepti su se modificirali i danas se u većini slučajeva ne rade prema izvornim receptima. Projekt ‘4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta’ ima za cilj obnoviti gastro baštinu ovih prostora u iseljeničkim zajednicama u njihovom izvornom obliku i kao takve je dalje promovirati.

.

https://www.facebook.com/dubrovacka.televizija/videos/171858343718735/

Video: Dubrovačka Televizija

.

U cilju promicanja i očuvanja blatske lumblije održavaju se 7. dani blatske lumblije .

Uz radionice izrade blatske lumblije u ovogodišnjem programu održat će se i program na kojem će sudjelovati posebni gosti, predstavnici 4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta, te će održati radionice izrade starigradskog paprenjaka i viške pogače te predstavljanje eko etno sela Dol i torte hrapoćuše Dol.

Na samom kraju programa 27. listopada održava se završna manifestacija / izložba i degustacija blatske lumblije te izbor najbolje blatske lumblije u 2018. Na završnoj manifestaciji prezentirati će se ponuda, ali i održati degustacija autohtonih blatskih likera, specijalnih rakija te ostalih vrsnih domaćih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te će se prezentirati i degustirati torta hrapoćuša Dol, viška pogača, starogradski paprenjak i blatska lumblija.

_________
Autor: Hrvoje Culić
Izvor: DuList.hr
Fotografija: Visit Blato Korčula fcb