Čak 38 učenika i nastavnika iz Mađarske, Portugala, Latvije, Italije, Španjolske i Metkovića posjetilo je nedavno otvoren Europe Direct centar Korčula

Učenici su upoznali lokalno stanovništvo, a u Gradskom muzeju su slušali predavanje o kopenhaškim kriterijima i kriterijima za ulazak u Schengen – prenosi dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

 

Projekt United in Diversity

Radi se o projektu United in Diversity koji se provodi u okviru Erasmus+ projekta. Projekt traje 36 mjeseci tijekom kojih će srednjoškolci iz Hrvatske i još pet europskih zemalja sudjelovati u šest kratkoročnih mobilnosti. Domaćin je Srednja škola Metković, inače škola ambasador Europskog parlamenta, a u goste su im došli učenici i nastavnici gimnazije iz Budimpešte, Mađarska, Madone, Latvija, Leiriae, Portugal, Corata, Italija i Alcoya u Španjolskoj.

Tema mobilnosti je The more, the better, a nakon Metkovića gdje su učenici sudjelovali na debati EU enlargement, posjetili su Filozofski fakultet u Mostaru, Odsjek za politologiju, gdje su slušali predavanje u zemljama kandidatima za članstvo u EU u pravom trenutku kad je BIH službeno potvrđen status kandidata.

 

Posjet Korčuli

Nakon posjeti Dubrovniku i njihovom studentskom centru gdje su slušali predavanje o povlačenju europskih sredstava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja se može pohvaliti da je u tome najuspješnija u Hrvatskoj, stigli su u Korčulu. Nakon posjete Europe Direct centru Korčula koji je, kao drugi u županiji i prvi na nekom hrvatskom otoku, otvoren 1. listopada ove godine, u Gradskom muzeju Korčula, na engleskom jeziku, voditeljica Lokalne razvojne grupe LAG 5 Katarina Slejko održala je predavanje o Schengenu i kopenhaškim kriterijima.

„Ugostili smo srednjoškolce i njihove nastavnike kako bi ih informirali o programima EU, a posebno smo naglasili ulazak Hrvatske u zonu Schengena i eurozonu. Predavanje je održano u kontekstu Europe Direct centra Korčula i bili smo jako uzbuđeni budući da nam je to prvi događaj u sklopu kojeg smo ugostili toliki broj posjetitelja otkad je centar pokrenut“, objasnila je Slejko.

Sudionici projekta potom su se zaputili u Gradski park. Tamo ih je na njihovo oduševljenje dočekala gastro-manifestacija Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule čiji su učenici na otvorenom pripremali tradicionalne delicije od mišance, samoniklog jestivog bilja. Kako doznajemo od koordinatora Erasmus projekata SŠ Metković, nastavnika geografije i engleskog jezika, Petra Nikolića, učenici su bili oduševljeni Korčulom.

„Bilo nam je predivno, sudionici projekta su se oduševili Korčulom. Dobrodošlica je bila odlična, predavanje na visokoj razini, učenici su dobili nova saznanja o Schengenu, a posebno im se svidjelo upoznati lokalno stanovništvo i vršnjake na gastro-manifestaciji. Malo je reći da su se oduševili i ljepotom Korčule“, istaknuo je zadovoljno Nikolić.

 

Erasmus projekti

Razliku između prosječne srednje škole i vrlo uspješne srednje škole najčešće možemo pronaći u tek jednom nastavniku koji voli svoj posao i nije mu teško i dodatno raditi. Nikolić ističe kako SŠ Metković trenutno koordinira čak 10 Erasmus projekata budući da su tijekom lockdown-a bili jako aktivni, istraživali su natječaje i pisali projekte. Svaki od ovih 10 projekata traje 36 mjeseci, a bave se svim aspektima EU, od osnivanja i povijesti, do provedbe Schengena, uvođenja eura, inkluzije, digitalizacije i zelene tranzicije.

„Kao nastavnik geografije smatram da se taj predmet najbolje uči nogama. Želimo našim učenicima pružiti jednake mogućnosti kao što imaju njihovi vršnjaci iz drugih europskih zemalja. Moramo iskoristiti mogućnosti koje nam EU nudi kako bi naši učenici, pogotovo oni iz ruralnih, udaljenih i izoliranih

sredina, sudjelovali u različitim programima jer i mi smo članica EU. Želimo ići u korak s vremenom te unositi inovacije i dinamiku u nastavničke procese kao i nova znanja koja stječemo na mobilnostima“, poručio je Nikolić.

 

__________
Izvor: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Unsplash