KORČULA – Izložba „Korčulanska drvena brodogradnja“

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.07.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Izložba „Korčulanska drvena brodogradnja“ autora Dušana Kalogjere, ujedno i autora knjige „Korčulanska brodogradnja“  otvorena je 23. srpnja 2022. u korčulanskoj Lođi

Izložba „Korčulanska drvena brodogradnja“ autora Dušana Kalogjere, ujedno i autora knjige „Korčulanska brodogradnja“ (dobitnica nagrade J. J. Strossmayer-HAZU) i knjige „Korčulanski jedrenjaci u 19. st“ i ravnateljice Centra za kulturu Korčula, Lane Filippi Brkić otvorena je u subotu, 23. srpnja 2022. u korčulanskoj Lođi, novom galerijskom prostoru Grada Korčule.

 

O IZLOŽBI

Izložba prikazuje presjek korčulanske drvene brodogradnje kroz povijest i podijeljena je na nekoliko područja: povijest brodogradnje od 13. st., brodogradilišta, jedrenjaci, brodograditelji, motorni brodovi, alati i dokumenti. Svi tekstovi su ujedno prevedeni i na engleski jezik.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić Maroević, a više o izložbi, uz čestitke autorima na uspješnom prikazu povijesti korčulanske drvene brodogradnje, mnogobrojna je publika mogla ćuti od Tonka Barčota iz Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo.

 

 

 

Suradnici na izložbi su bili članovi Udruge “Korčulanska drvena brodogradnja” koji su ispred Lođe postavili obnovljenu gajetu imena „Korčulanka“ s jedinstveno oslikanim jedrom s motivom Korčule od strane slikara Hrvoja Kapeline i Marija Hajdić, ravnateljica Gradskog muzeja Korčula. U zabavnom dijelu programa sudjelovala je ženska klapa Moreška.

Izložba će ostati otvorena do kraja godine, a tijekom srpnja i kolovoza moći će se razgledati svakim danom od 9 do 13 i od 18 do 22 sata.

 

__________
Autor: Lana Filippi Brkić
Naslovna fotografija: Lana Filippi Brkić