Ženska klapa “Izergo ” iz Lumbarde na Korčuli pobjednik je izborne večeri debitanata koja je u sklopu omiškog Festivala dalmatinskih klapa, po devetnaesti put, održana u Bolu na Braču, u “Teatrinu”, pod vedrim nebom.

Tako je odlučilo Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Marijo Krnić, Velebit Veršić i Mirko Barišić, pa je na taj način korčulanska klapa stekla pravo nastupa na izlučnim večerima 53. po redu Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2019 – prenosi Slobodna Dalmacija.

Klapa “Izergo” s prosjekom 19,2 godine ostat će upamćena kao najmlađa klapa koja je pobijedila na večeri debitanata u Bolu. Isto tako prema Korčuli je “otplovila“ i pobjednička nagrada skulptura “Kamen sreće“.

.

Na snazi je matrijarhat

Nagradu publike i skulpturu “Školjka sreće“ ponijela je bračka ženska klapa “Škrapa“ iz Selaca.

“Čini mi se da je u klapskom pjevanju na djelu matrijarhat“, kazao je malo u šali, a malo u zbilji, prilikom uručivanja pobjedničkih skulptura Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj omiškog Festivala klapa, aludirajući na dvostruki trijumf ženskih klapa.

Klapa “Izergo“ do pobjedničkog postolja popela se pjesmama “Majko mila, majko draga““ i “Milane, Milane“. Njezin voditelj je Roko Radovan.

Među brojnom publikom u Tetarinu bilo je i stranaca koji su mogli uživati u autohtonom ugođaju dalmatinske pisme Na devetnaestom bolskom izdanju nastupilo je samo pet klapa, od čega su tri bile ženske. Uz dvije pobjedničke još su nastupile muške klape “Ris” iz Delnica i “Lugarin” iz Zagreba te ženska klapa “Oleum” iz Krasica. Izvan konkurencije, kao gosti, nastupila je mlada mješovita klapa “Veras“ iz Bola.

U proteklih 19 godina na Večerima debitanata nastupilo je preko 200 novih klapa, od kojih je dio njih postigao zavidnu afirmaciju i reputaciju.

Na početku su svima riječi dobrodošlice uputili Tihomir Marinković, načelnik općine Bol i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivčić, bez čije potpore ne bi bilo klapskih debitanskih večeri te čelnici Grada Omiša i Festivala dalmatinskih klapa predvođeni gradonačelnikom Ivom Tomasovićem.

__________
Izvor: Slobodna Dalmacija
Fotografija: Klapa Izergo