UŠTEDI ENERGIJU
October 18, 2021

Korčula/Lastovo/Mljet - Konferencija “POOTOK – Pokreni otok!”

U organizaciji udruge Novi otok i Lokalne akcijske grupe LAG5 održana je dvodnevna konferencija pod nazivom “POOTOK – Pokreni otok!” kao dio projekta za mlade s otoka Korčule, Lastova i Mljeta

Prethodno konferenciji provedene su aktivnosti triju jednodnevnih radionica na otocima Korčuli, Lastovu i Mljetu na temu “Održivi razvoj na mojem otoku” te online radionica na temu “Priprema mladih za strukturirani dijalog”.

Prema planiranim aktivnostima konferencija “POOTOK – Pokreni otok!” bila je treća aktivnost - prenosi jadranski.hr.

.
Ciljane skupine su mladi i donositelji odluka

Na konferenciji su sudjelovali pripadnici ciljane skupine projekta; mladi u dobi 13 do 30 godina te članovi savjeta mladih s otoka Korčule, Lastova i Mljeta kao i donositelji odluka sa ova tri otoka. Učenici i članovi savjeta mladih su na konferenciji predstavnicima donositelja odluka predstavili svoje prijedloge za daljnji održivi razvoj svojih otoka.

Mladi su predstavili šest prijedloga, među kojima su prganiziranje autobusnih veza otoka za učenika otoka, češće brze brodske veze, organizacija centara za sport i centra za pomoć potrebitim osobama te smještaj za digitalne nomade, i time pokazali da su kroz projekt:
.

 • Ojačali svoje kapacitete u području razumijevanja održivog razvoja i strukturiranog dijaloga,
 • Da žele i dalje razvijati vlastite prijedloga za održivi razvoj lokalne zajednice i predstavljati ih donositeljima odluka,
 • Ojačali su svoje kapacitete za članstvo i rad savjeta mladih te dobili poticaj da se jače aktiviraju kroz procese strukturiranog dijaloga,
 • Mladi sa sva tri otoka su se međusobno povezali i dogovorili o daljnjim budućim aktivnostima, razvoju ideja specifičnih za razvoj održivosti otoka osnivanjem zajedničke platforme i slično.

.
Cilj je aktivirati mlade na otocima i spriječiti njihovo iseljavanje

Projekt je pokrenut u svrhu aktiviranja mladih na otocima koji se i dalje bore s problemima iseljavanja, demografskog izumiranja, nedostacima infrastrukture, otežane povezanosti, manjkom zdravstvenih usluga, edukativnih, kulturnih i ostalih sadržaja. Prije provedbe projekta temelj službene politike razvoja jadranskih otoka bio je Nacionalni program razvitka otoka iz 1997. godine, a tek je prije par tjedana donesen novi Nacionalni plan razvoja otoka 2021.-2027.

Kroz sam projekt sudjelovali su učenici Osnovne škole Mljet, Osnovne škole Vela Luka te Srednja škola Vela Luka i njihovi profesori, voditelji Erasmus projekata, mladi iz savjeta mladih Mljeta, Lastova, Korčule, Blata i Vela Luke.

Na konferenciji su sudjelovali i donositelji odluka:
.

 • načelnica Lumbarde gospođa Marija Klisura,
 • član općinskog vijeća općine Lastovo gospodin Gojko Antica
 • predstavnici općine Vela Luka viša stručna suradnica za nacionalne i EU fondove Jasna Maričić,
 • predstavnici Općine Mljet, grada Korčule ,
 • ravnateljica Srednje škole Vela Luka gospođa Ofelija Dragojević i
 • ravnateljica Osnovne škole Vela Luka gospođa Lucijana Mirošević te
 • predstavnica ravnateljice Osnovne škole Mljet.

.

Zahvale i želje za nastavkom aktivnosti

Na konferenciji je sudjelovalo 60-tak mladi kojima su na kraju konferencije podijeljene potvrde o sudjelovanju na projektu te mali pokloni, darovi od donatora sa otoka. Školama i nastavnicima koje su sudjelovali na projektu predane su zahvale.

Svi zajedno su poželjeli nastavak aktivnosti! Konferenciju su posebno podržali Lučka kapetanija Vela Luka te Zajednica tehničke kulture DNŽ posebnim darovima za učenike i škole koje su sudjelovali na projektu.

Konferencija je financirana kroz program ERASMUS +.

__________
Izvor: jadranski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram