KORČULA/LASTOVO/MLJET – POOTOK – Pokreni otok

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.09.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Na području otoka Korčule, Lastova i Mljeta provodi se projekt “POOTOK – Pokreni otok!” u suradnji Udruge “Novi otok” i Lokalne akcijske grupe LAG 5

Projekt “POOTOK – Pokreni otok!” financiran iz fondova Europske unije. Točnije kroz program ERASMUS +, pokrenut je u svrhu aktiviranja mladih na otocima koji se i dalje bore s problemima iseljavanja, demografskog izumiranja, nedostacima infrastrukture, otežane povezanosti, manjkom zdravstvenih usluga, edukativnih, kulturnih i ostalih sadržaja.

 

Glavna ciljana skupina ovog projekta su mladi u dobi 13 do 30 godina te članovi Savjeta mladih s otoka Korčule, Lastova i Mljeta.

 

Ciljevi su:

 

  • ojačati kapacitete mladih u području razumijevanja održivog razvoja i strukturiranog dijaloga,
  • potaknuti mlade na razvoj vlastitih prijedloga za održivi razvoj lokalne zajednice i omogućiti da ih predstave donositeljima odluka,
  • ojačati kapacitete savjeta mladih na otocima i (re)aktivirati ih u procesima strukturiranog dijaloga,
  • povezati mlade pri razvoju ideja specifičnih za razvoj održivosti otoka.

 

Aktivnosti projekta obuhvaćaju:

 

  • jednodnevne radionice na otocima Korčuli, Lastovu i Mljetu, na temu “Održivi razvoj na mojem otoku”,
  • online radionicu na temu “Priprema mladih za strukturirani dijalog”,
  • dvodnevnu konferenciju na temu “Provedba strukturiranog dijaloga mladih otočana i donositelja odluka”.

Na jednodnevnim radionicama mladi će sudjelovati na predavanju o održivom razvoju uz primjere dobre prakse iz Hrvatske i inozemstva. Samostalno će osmišljavati rješenja za probleme svojih zajednica, te će na konkretnim primjerima uz vodstvo stručnih osoba dobiti praktična znanja o održivom razvoju. Sudjelovanje u projektu je besplatno, a prijave se vrše putem sljedeće POVEZNICE.

 

Radionice se održavaju:

  • četvrtak, 09. rujna na Mljetu,
  • 10. rujna na Lastovu i
  • na Korčuli 11. rujna.

Nakon održanih jednodnevnih radionica slijedi online radionica na temu pripreme mladih za strukturirani dijalog, a završetak projekta označava dvodnevna konferencija (krajem rujna ili početkom listopada) na kojoj će mladi predstaviti ideje razvijene tijekom jednodnevnih radionica donositeljima odluka sa svojih otoka.

Također, u najavi je dvodnevna konferenciju koja će se održati na Korčuli tijekom krajem rujna ili početkom listopada. Na radionici će mladi sudionici projekta predstaviti ideje za rješavanje problema održivog razvoja na pojedinom otoku. Više informacija o projektu zainteresirani mogu kontaktirati Udrugu Novi otok putem adrese e-pošte noviotok.korcula@gmail.com.

Napomena: Sudjelovanje na svim aktivnostima u potpunosti je besplatno, a potrebne materijale (edukativne, higijenske itd.) osigurat će Udruga.

 

 

__________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.