KORČULA – Lumbarajska psefizma bit će izložena u atenskom Nacionalnom arheološkom muzeju

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.05.2019. - Vrijeme čitanja: 3min

Prošla je točno jedna godina od senzacionalnog otkrića na arheološkom lokalitetu Koludrt u Lumbardi kad je arheološki tim, na čelu s dr.sc. Hrvojem Potrebicom, pronašao ključni dio Lumabrajske psefizme, jednog od najvažnijih svjetskih spomenika starogrčke povijesti starog 2300 godina.

Desni gornji kut psefizme, crveni vapnenački kamen veličine otprilike 30×15 centimetara, promijenio je tumačenje najstarijeg pisanog spomenika u Hrvatskoj i zadivio znanstvenike diljem svijeta, a pronađen je prilikom istraživanje drugog vrijednog arheološkog spomenika, helenističke cisterne – prenosi Dubrovacki.hr
.

Po riječima Hrvoja Potrebice, posjet veleposlanika Grčke Stavrosa Tsiepasa nulti je posjet koji će uroditi važnom suradnjom Grčke i Hrvatske.

„Veleposlanik je u Lumabrdi boravio od petka do nedjelje, a u posjet je došao na vlastito inzistiranje jer je htio vidjeti gdje je pronađena glasovita Lumbarajska psefizma. Gospodin Tsiepas je uvaženi europski diplomat koji je izrazito zainteresiran za kulturnu baštinu Hrvatske, a u posjet je došao u pratnji ekonomskog atašea.

Oduševljen je lokalitetom i helenističkom cisternom te će se ovaj posjet razvijati u ekonomskim, gospodarskim i turističkim aspektima. Dovoljno je naglasiti kako će psefizma sljedeće godine biti izložena kao međunarodni kulturni proizvod Hrvatske na ulazu u Nacionalni arheološki muzej u Ateni, odnosno na najekskluzivnijem mjestu koje grčka arheologija može ponuditi. To je dokaz da lumbarajska arheološka priča samo raste i to s neprestanim obratima, a ovaj će je posjet podignuti na novu razinu“, otkrio nam je dr.sc. Hrvoje Potrebica, inače redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Odsjeka za arheologiju.
.

Od pronalaska su se odvila brojna znanstvena istraživanja

Od pronalaska prošle godine do danas, desni gornji dio psefizme podvrgnut je brojnim znanstvena istraživanjima, a ono što otkriva još je jedanput zadivilo svijet znanosti. Kako  otkriva Potrebica,  Grci su imali mehanizam protiv usitnjavanja zemlje kojeg su koristili prilikom prodaje ili nasljeđivanja.

Stari spomenik će se uskoro razgraditi, ističe Potrebica, ugradit će se novi komad te će Lumbarajska psefizma u novom ruhu biti prezentirana svjetskoj javnosti u Ateni. Nakon gotovo 150 godina, otkad je pronađen prvi dio starogrčkog spomenika, Lumbarajska psefizma će dobiti novo rođenje, gdje drugdje nego u Grčkoj.
.

Helenistička cisterna

No, psefizma nije jedini arheološki pronalazak koji Lumbardu definira kao jednu od najzanimljivijih i najvrjednijih arheoloških lokaliteta u Europi. Ono što arheološki tim na čelu s Potrebicom danonoćno istražuju je helenistička cisterna, fantastičan objekt koji je sačuvan čak tri metra u dubinu te u čijem okruženju arheolozi neprestano pronalaze razne keramičke i kamene predmete, između ostalog i psefizmu.

„Taj lokalitet ima sve predispozicije da postane bitan dio turističke infrastrukture Lumbarde. Mi ćemo napraviti sve da povežemo stručnjake i lokalne vlasti, no na prvom su mjestu želje i mogućnosti jedinice lokalne samouprave. Takva jedna važna priča se ne događa preko noći, nema potrebe za naglim odlukama, Lumbarjani moraju odlučiti što žele s jednim takvim lokalitetom, moraju imati dobru ideju te moraju razmisliti gdje vide Lumbardu za 15, 20 godina”, otkio je i najavio još jednom otkriće za dva tjedna.

_________
Izvor: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr
Fotografije: Dora Lozica