UŠTEDI ENERGIJU
May 10, 2021

KORČULA - Lumblija - zaštita zemljopisnog podrijetla

Tijekom proteklih godina pri Ministarstvu poljoprivrede pokrenut je postupak koji je ove godine završen dogovorom Udruge maslinara Vela Luka i Viteškog udruženja Kumpanjija Blato o podnošenju zajedničkog zahtjeva za zaštitu zemljopisnog podrijetla naziva Lumblija

.

Zajednička specifikacija prošli je tjedan objavljena je na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i očekuje se donošenje Rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva prehrambenog proizvoda Lumblija kao ZOZP.

Po donošenju spomenutog Rješenja, naziv proizvoda zaštićen je na području Republike Hrvatske, nakon čega se postupak nastavlja podnošenjem zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji.

Prvi korak u zaštiti naziva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete je udruživanje proizvođača i sastavljanje zajedničke Specifikacije proizvoda koja čini sastavni dio zahtjeva za zaštitu naziva, objavljeno je na stranicama Općine Vela Luka.

Udruga maslinara Vela Luka, kao nositelj zaštićene oznake izvornosti za Korčulansko maslinovo ulje, u 2017. godini uz podršku Općine Vela Luka i TZO Vela Luka, pokrenula je zaštitu naziva još jednog proizvoda jedinstvenog za otok Korčulu, a to je kolač Lumblija koji se tradicionalno vezuje uz blagdan Svih svetih.

 

 

__________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram