KORČULA – Manifestacija ”Dani lumblije u Blatu – Okusi i mirisi zavičaja”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.10.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Kolač blatska lumblija priprema se već 200 godina i ima svoju manifestaciju, “Dani lumblije u Blatu – Okusi i mirisi zavičaja”

Kolač blatska lumblija ima svoju manifestaciju. Ovogodišnji “Dani lumblije u Blatu – Okusi i mirisi zavičaja” održat će se 29. listopada, okvirno od 9 do 14 sati – prenosi turistickeprice.hr

 

Blatska lumblija

Kolač se priprema već 200 godina, a priča o podrijetlu seže u vrijeme Napoleonovih osvajanja. Naime, nakon što je Napoleon osvojio Dalmaciju, francuska vojska došla je na otok Korčulu. Prema priči, mladi francuski vojnik – pekar upoznao je lijepu djevojku iz Blata, no spletom okolnosti morali su se rastati. S odlaskom francuske vojske odlazi i vojnik pekar i na rastanku svojoj dragoj daruje kolač izgovarajući “n’oublie pas” – ne zaboravi me.

Za sudjelovanje na ovogodišnjoj manifestaciji mogu se prijaviti svi proizvođači registrirani za proizvodnju i prodaju tradicionalnih prehrambenih proizvoda, a čije je sjedište na području Općine Blato i koji ispunjavaju minimalno jedan od dva kriterija prijave.

Više informacija o kriterijima i prijavi možete pronaći na POVEZNICI.

 

Recept

TUKA PARIĆAT:

3 kg muke
80 dkg cukara
20 dkg kvasa
2 roze mušćade
2 kesice kanele
10 kartela vanilin cukara
2 dkg aniža
20 dkg poprženih mindela i oraha
21-24 zrnca anisa rastopljenih u toploj vodi
1 ćikara uja
1 ćikara varenika
5 dcl ruma
2 žlice rakije travarice
malo soli razmućene u mlakoj vodi
koricu od lemuna i naranče
suhice od grozja po želji

PARIĆAVANJE: Posebno se podmisi kvas sa malo cukara, muke, mlika i pusti da se digne. Zatim se u muku stave svi ostali sastojci, počne se misiti uz polako dodavanje uzdignutog kvasa. Kad se sve dobro izmisi i onda se polako dodaje varenik u kojemu se prin rastopi cukar. Treba dobro misit i to najmanje po ure. Zatim se pokriju robon, dižu se u toploj prostoriji dok ne uzajdu.

Potom se rasčinu i oblikuju u lumbliju. Odlože se na dasku ili trpezu na koju smo prethodno stavili bilu krpu. lzmedu svakog komada lumblije treba da bude komad robe da se ne prilipu. Zatim se puste da ponovno uzajdu. Kad uzajdu stavu se peć u toplu pećicu na umjerenoj temperaturi (160-180 °C ).

Nakon što se ispeču namažu se varenikom. Kad lumblija upije varenik, posme se cukaron u kojega se doda vanelija. (Preuzeto iz knjige Blatska trpeza, Starinska jela i pića, običaji, pjesme i skerci iz Blata na Korčuli autora Rade Kaštopil – Culić, Matica hrvatska – ogranak Blato 1995.)

 

__________
Izvor: turistickeprice.hr
Naslovna fotografija: