Šetnica Vele Luke bogatija je za još šezdeset metara mozaika u posljednjih mjesec dana, radovi su pri samom kraju i čeka se samo poliranje

Tajnica udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke Anđela Šćepanović kaže kako kraj mozaika ne postoji. “Radimo dok god postoje površine na koje ih možemo postavljati, a to se odnosi na površine šetnica koje općina uređuje ili u budućnosti, ovisno o dogovoru sa Županijskom lučkom upravom, na površine šetnica koje njima pripadaju.” – prenosi dalmacijadanas.hr

 

Projekt je zaživio uz pomoć volontera i donatora

Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke 2017. godine je u napuštenoj tvornici limene ambalaže u mjestu pokrenula radionicu izrade mozaika koji bi se ugrađivao u velolučku šetnicu, u kontinuitetu, te tako tvorio jedan od najdužih podnih mozaika na svijetu. Već 2018. godine u centru Vele Luke je započelo postavljanje prvih mozaika, a sam projekt je zaživio uz pomoć volontera i donatora.

 

Cilj im je stvoriti najduži šetnicu u mozaiku na svijetu

Udruga se prijavljivala na natječaje Općine Vela Luka i Dubrovačko neretvanske županije, međutim projekt je s vremenom postao financijski sve zahtjevniji, ali tu su opet velikim djelom uskočili donatori. Općina je podizala svoja sredstva, te je u konačnici u 2021. godini od svojih sredstava izdvojila 100 tisuća kuna za kupnju materijala, strojeva i alata potrebnih za radionicu.

Cilj im je stvoriti najdužu šetnicu u mozaiku na svijetu. Inače je u Veloj Luci i prije ovog postojao dio šetnice u mozaiku napravljen na Međunarodnom susretu umjetnika 1964. godine. Zajedno s tim Vela Luka ima nešto malo manje od 400 metara takve šetnice.

 

Mozaike izrađuju i turisti…

Mozaici se u Ambalaži i dalje izrađuju i postavljat će se u dogovoru s Općinom. Do sada je u Ambalaži izrađeno preko 300 mozaika. Radionica je otvorena za sve koji imaju želju i ideju izraditi svoj mozaik. Udruga je tu da osigura materijal, te zainteresirane uputi u samu izradu. Na radionici su do sada sudjelovala i ona najmlađa djeca pa do ljudi koji imaju preko 90 godina.

Preko zime ih uglavnom izrađuju Velolučani i otočani, a preko ljeta se priključe mnogobrojni turisti sa svih strana svijeta.

__________
Izvor: dalmacijadanas.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.