LAG 5 započeo je s provedbom novog projekta – Europe Direct Korčula, u partnerstvu s Korčulanskom razvojnom agencijom KORA d.o.o. i Gradom Korčula

Od 1. listopada 2022. godine, LAG 5 započeo je s provedbom novog projekta – Europe Direct Korčula, u partnerstvu s Korčulanskom razvojnom agencijom KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge i Gradom Korčula. Korčula se tako pridružila većim hrvatskim gradovima poput Splita, Zadra, Šibenika, Osijeka, Rijeke i drugih – prenosi dubrovacki.slobodnadalmacija.hr 

 

Projekt Europe Direct

Europe Direct centar u Korčuli je član mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Ti centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a, dok mrežom upravlja Europska komisija. Na taj način se Korčula priključuje većim gradovima u Hrvatskoj, ali i u Europi na karti centara Europske komisije.

Radi se o prvom takvom centru na bilo kojem otoku u Hrvatskoj, čak drugom u našoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a nadovezat će se na dugogodišnji rad LAG-a 5, odnosno na naše iskustvo i znanje u pripremi i provedbi EU projekata, kao i informiranje građana o aktualnostima u programima i natječajima Europske unije. Uvrštavanje Korčule u sveeuropsku mrežu centara je velika nagrada za rad LAG-a 5, ali i potvrda uspješnosti.

LAG 5 je s partnerima projekt Europe Direct Korčula prijavio u listopadu 2020. godine, u svibnju 2021. odabrano je 10 takvih centara u Hrvatskoj. Europe Direct Korčula odabran kao jedanaesti takav centar u Hrvatskoj i s radom je počeo 1. listopada.

Projekt traje do kraja 2025. godine, a u sklopu projekta posjećivat će se škole u kojima će se održavati prezentacije, voditi rasprave o EU-u i dijeliti službene publikacije.

 

Centar u Korčuli

Trenutačno je u tijeku uređenje prostora na adresi Trg sv. Justine 13, u Korčuli, gdje će biti novi centar, kao i izrada mrežne stranice www.europedirectkorcula.eu te priprema društvenih mreža. Zainteresirani stanovnici moći će se obratiti s pitanjima o politikama, programima i prioritetima EU-a te sudjelovati u događanjima na temu budućnosti EU-a.

Lokalna akcijska grupa „LAG 5“ neprofitna je organizacija zadužena za provođenje mjera politike ruralnog razvoja Europske unije kroz izgradnju partnerskog modela suradnje javnog, gospodarskog i civilnog sektora općina s područja Pelješca, Mljeta, Lastova i Korčule.

Od osnutka 2012. godine, LAG 5 zaslužan je za brojne projekte iz različitih područja od poljoprivrede, energetike do održivog turizma, usmjerene na razvoj cjelokupnog područja koje obuhvaća i aktivno uključivanje lokalnog stanovništva. LAG 5 danas broji preko 80 članova, uspješno je proveo niz europskih projekata financiranih iz programa Erasmus, Interreg IT-HR. ESF-a i Obzor 2020.

 

__________
Izvor: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr 
Naslovna fotografija: Pixabay