UŠTEDI ENERGIJU
March 13, 2023

KORČULA - Novo komunalno vozilo, biostabilizator za kompostiranje i električni usisavač za čišću Lumbardu

KTD-u Mindel odobrena su bespovratna sredstva subvencije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje nabave električnog komunalnog vozila i kontenjera za dezinfekciju i kompostiranje biootpada.

 

Za nabavu električnog komunalnog vozila Fond je sufinancirao iznos u visini od 60% od procijenjenih i opravdanih troškova nabave u iznosu od 205.140,00 kn bez PDV-a. Ostatak je sufinancirala Općina Lumbarda. Nakon provedenog postupka javne nabave odabran je isporučitelj te je potpisan Ugovor o nabavi i vozilo je isporučeno.

Nabavom novog komunalnog vozila širine samo 1,3 m osigurani su preduvjeti za učinkovito funkcioniranje postojeće i planirane infrastrukture za sakupljanje odvojenih komponenti komunalnog otpada na kućnom pragu. To će u budućnosti doprinijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na području Općine Lumbarda kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagalištu.

 

Komunalno vozilo

 

Kontenjer za dezinfekciju i kompostiranje biootpada

Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, KTD-u Mindel odobreno je sufinanciranje nabave kontejnera volumena 30 m3 za dezinfekciju i kompostiranje biootpada u maksimalnom iznosu od 60%, odnosno 580.000,00 kn. Nakon provedenog postupka javne nabave, isporučen je spremnik za kompostiranje.

Spremnik ime razvijen sustav prozračivanja s membranskom tehnologijom sprečavanja neugodnih mirisa. Umetnutim volumenom zraka i mjerenjem temperature idealno će se kontrolirati biološki proces razgradnje bio otpada.

Nabavom ove opreme zaokružit će se sustav odvojenog prikupljanja otpada na području Općine Lumbarda. Osim toga će se svim korisnicima svrstanim u kategoriju ne kućanstvo omogućiti usluga odvojene primopredaje biootpada.

 

Biostabilizator za kompostiranje

 

2022. stigao samohodni električni usisavač

U kolovozu 2022. godine KTD Mindel d.o.o. također je nabavio novi samohodni električni usisavač Glutton 2441 H20. Zbog svoje okretnosti, dimenzija i performansi ovaj specijalni stroj kao stvoren je za čišćenje manjih turističkih mjesta.

Osim što ostvaruje impresivne rezultate u bržem i lakšem čišćenju javnih površina, stroj je iznimno tih u radu te ekološki prihvatljiv, efikasno skuplja i usisava otpad sa svih površina i ima mogućnost ispiranja te dezinficiranja svega što je ostalo na površinama.

Nabava ovog stroja osigurana je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je u sklopu poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada sufinancirao nabavu sa maksimalnih 60%. Ostatak je sufinancirala Općina Lumbarda.

 

 

______________

Autor: lumbarda.hr

Fotografije: lumbarda.hr

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram