”Lumbarajsko dite” propjevalo i u spotu – Udruga vinara i vinogradara Grk-Lumbarda odlučila joj udahnuti novi život i moderniji zvuk

Lumbarda, magično ribarsko naselje na istočnom rtu otoka Korčule, poznata je po stoljetnoj, autohtonoj sorti bijelog vina grk, još starijoj Lumbarajskoj psefizmi, ali i kao rasadnik umjetnika, poznatih kipara i slikara, a unatrag nekoliko desetljeća i pjevača. Sve su to objedinili u pjesmi ”Lumbarajsko dite” koja je nastala prije gotovo 30 godina. Danas je novom obradom postala himna svih Lumbarjana – prenosi dubrovacki.slobodnadalmacija.hr
.

.

MLADI ENTUZIJASTI

Pjesma Lumbarajsko dite nastala je 1994. godine tijekom rata, priča Ivan Šegedin, autor stihova i glazbe, legenda korčulanske glazbene scene i direktor najdugovječnijeg otočnog festivala zabavne glazbe Marko Polo Fest. Krateći neizvjesne dane na ratištu, Šegedin je razmišljao o pjeskovitom Lumbarajskom polju i ljepotama šarmatnog mjesta, inače rodnog mjesta njegove supruge, onda je to pretočio u stihove. Pjesma je odma saživjela, osim što je s njom osvojio prvo mjesto publike 1997. na Festivalu u Opuzenu, Lumbarajsko dite postala je nezaobilazna pjesma svake svečanosti i fešte ne samo u Lumbardi, već i diljem otoka.

Budući da je mlada generacija lumbarjskih vinara okupljenih u Udrugu vinara i vinogradara Grk-Lumabrda odrasla na patriotskim stihovima pjesme, odlučili su udahnuti joj novi život i moderniji zvuk za što je posebno zaslužan predsjednik udruge i nagrađivani vinar Ivan Batistić Zure.

Šegedin je odmah pristao na ideju, a vinari su tražili nove pjevačke snage ne bi li aranžman legendarnog hita prilagodili modernim trendovima. Nisu morali dugo tražiti, pet fantastičnih i obrazovanih pjevača, redom Ante Nobilo, Frano Brčić, Marino Brčić, Marko Batistić i Roko Radovan okupljeni su pod nazivom Vokalisti Lumabrde, a inače su nekadašnji članovi lumbarajske klape Arti koja je kratko, ali uspješno, zablistala na klapskoj sceni osvojivši 2015. godine drugu nagradu stručnog žirija na Omiškom festivalu dalmatinskih klapa.

 

IZVRSNA SINERGIJA

Nakon što je snimljena obrada pjesme, krenuli su sa snimanjem spota. I tu su vinari birali najbolje pa su angažirali Pilot studio iz Splita koji se može pohvaliti suradnjom s poznatim bendovima i pjevačima poput TBF-a, Hladnog piva, Jelene Rozge i drugih. Prošle je nedjelje u lumbarajskom caffe baru Maestral održana pretpremijera spota koji je na televiziji premijerno prikazan 15. listopada u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska. Tražilo se mjesto više, a spot je popratio i gromoglasni pljesak.

”Priča je o lumbarajskoj dici, o grku i lozi, Lumbarda je prekrasna sama po sebi pa su i kadrovi spota takvi. Vokalisti se nalaze na različitim lokacijama i zajedno dolaze do stola na zajedničku večeru s vinarima. Postignuta je izvrsna sinergija koja u ovom slučaju nije floskula, svi su dali sve od sebe i to se vidi. Zadovoljan sam i bila mi je čast sudjelovati u ovom projektu, konačni proizvod pokazuje jednu novu dimenziju Lumbarde”, ističe zadovoljno direktor TZ Lumbarde Ante Šestanović.

__________
Izvor: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Unsplash