U Korčuli je prošlog tjedna potpisan ugovor između Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško i Doma zdravlja Korčula o dvogodišnjoj financijskoj potpori projekta ”Razvoj specijalističko-konzilijarne zdravstvene skrbi u Domu zdravlja Korčula”

Zaklada će financijski podupirati do četiri specijalistička dolaska mjesečno, ukupno do osamdeset dolazaka i više od 1.000 pregleda kroz sljedeće dvije godine – prenosi Morski.hr.

Radi se o pregledima koje obavlja liječnik-specijalist s radnim mjestom izvan otoka Korčule, poput otorinolaringologa, pulmologa i ostalih specijalizacija i subspecijalizacija.

Dolazak deficitarnih specijalističkih struka u Dom zdravlja Korčula doprinijet će povećanju standarda zdravstvene zaštite i samim time kvaliteti života na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu.

.
Projekt je vrijedan 264.000 kuna

Ovaj projekt nastavak je težnje osnivača Zaklade – Hvaranina dr. Matka Miličića – da se na otocima njegovih predaka, Hvaru i Korčuli, poboljša zdravstvena skrb. Tako je Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško u svibnju 2022. godine potpisala ugovor kojim financira četiri dolazaka liječnika-specijalista mjesečno u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Hvaru tijekom sljedeće dvije godine.

Na taj način će više od 1.000 građana Hvara na svom otoku moći obaviti specijalističke preglede iz područja kardiologije i reumatologije, a u budućnosti i drugih specijalističkih grana medicine, bez potrebe za odlaskom u Split ili neki drugi zdravstveni centar izvan otoka.

.
O zakladi

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško osnovana je 2022. godine s ciljem pružanja potpore pravnim i fizičkim osobama za poticanje i promicanje kulturno-umjetničke, znanstvene, obrazovne, zdravstvene, socijalne ili druge društvene djelatnosti kojom se promiče opća korist i djelovanje za opće dobro. U svom radu Zaklada je orijentirana na lokalnu zajednicu, prvenstveno otoke Hvar i Korčulu.

Zaklada je u potpunosti financirana vlastitim sredstvima osnivača i trenutno je jedina zaklada sa sjedištem u Hvaru. Članovi Upravnog odbora su dr. Matko Miličić, Paval Baničević, Frano Baničević, Aljoša Maričić, Jelena Dulčić i Lidija Arbanas.

.
Dom zdravlja Korčula

U Domu zdravlja Korčula u okviru PZZ radi 12 timova obiteljske medicine, 7 timova dentalne medicine, 2 zubotehnička laboratorija, ginekološka ambulanta, pedijatrijska ambulanta, ortodontska ambulanta, ambulanta medicine rada, patronažna služba, palijativna služba, služba sanitetskog prijevoza, te zdravstvena njega u kući.

Također je razvijena i SKZZ, te u Domu zdravlja radi medicinsko-biokemijski laboratorij, citološki laboratorij, rtg kabinet, dermatološka ambulanta, urološka ambulanta, psihijatrijska ambulanta, neurološka ambulanta, ambulanta fizikalne terapije i rehabilitacije, dvije internističke ambulante, te odjel hemodijalize kapaciteta 12 bolesnika.

U zgradi Doma zdravlja svoju djelatnost također obavlja i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u čijem sastavu radi ambulanta školske medicine, higijensko-epidemiološka služba te mikrobiološki laboratorij.

Svoju djelatnost u Domu zdravlja obavlja i Županijski zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, koji organizira rad Hitne službe tima T1 u Korčuli i Orebiću, te tima T2 u Kuni, Trpnju i Janjini. U zgradi Doma zdravlja smještena je i Ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

__________
Izvor: Morski.hr
Naslovna fotografija: Antonia Padovan