UŠTEDI ENERGIJU
May 18, 2018

KORČULA - Posjeta Visokog kineskog izaslanstva (FOTOGALERIJA)

Visoko kinesko izaslanstvo gospodarstvenika i državnih dužnosnika, predvođeno H. E. Mr. Cao Jianming potpredsjednikom Stalnog odbora Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) doputovalo je u petak (18. svibnja 2018.) oko podneva brodicom iz Orebića.

Uz dobrodošlicu na obali dr. Franje Tuđmana u Korčuli predstavnike kineskog izaslanstva dočekao je korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris sa svojim suradnicima, zaželjevši im dobrodošlicu te ugodan boravak u gradu. U pratnji je bio i Joško Cebalo, zamjenik Dubrovačko-neretvanskog župana.

 

Obilazak gradskih znamenitosti

Uz pomoć prof. Stanke Kraljević koja je bila u ulozi vodiča, u čast visokih gostiju organizirano je razgledavanje stare jezgre grada Korčule. Šetnjom između srednjovjekovnih kula i zidina upoznali su kulturno-povijesne znamenitosti Korčule. Boravili su u palači Arneri, gdje se privremeno zbog rekonstrukcije nalazi postav Gradskog muzeja, te u Opatskoj riznici i katedrali sv. Marka.Obišli su kuću i muzej Marka Pola.

Na trgu ispred vijećnice su pratili čuvenu vitešku igru s mačevima Morešku u izvođenju članova HGD "Sveta Cecilija" iz Korčule. Zatim su u Gradskoj vijećnici razgovarali s gradonačelnikom Korčule Andrijom Fabris, predsjednikom Gradskog vijeća Markom Skokandićem i dožupanom Joškom Cebalo. Gradonačelnik je održao kratku prezentaciju i predavanje o bitnim projektima i strategijama Grada Korčule, napomenuvši uz zahvalnost da je H. E. Mr. Cao Jianming potpredsjednik Stalnog odbora Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), inače po funkciji četvrti čovjek u Kini osobno izrazio želju da budu gosti u Korčuli.

 

Grad Korčula prijatelj kineskog grada Yangzhoua

Međusobni razgovori su se nadopunili podatkom da je Grad Korčula prijatelj kineskog grada Yangzhoua, u kojem je znameniti Korčulanin Marko Polo prije sedam stoljeća bio gradonačelnik. Zadnjih je godina primjetan sve veći broj turista iz Kine i oni su najbolja potvrda prijateljstva Hrvatske i Kine, kazao je Mr.Hu Zhaoming, Kineski veleposlanik u Hrvatskoj, s tim više što Kinezi uz izgradnju Pelješkog mosta iskazuju interes za investicije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nakon svečanog ručka u hotelu Korčula De La Ville ugledni su kineski gosti napustili Korčulu. Koliko je bio kvalitetan razgovor i boravak u Korčuli pokazuju i funkcije kineske delegacije: Mr.Wang Xiankui, Potpredsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni sektor NPC-a, Mr.Han Xiaowu, Zamjenik glavnog tajnika NPC-a g. Hana Xiaowu i potpredsjednik nadzora i pravosudnog odbora NPC-a, Mr.Guo Qingping, Potpredsjednik financijskog i ekonomskog odbora NPC-a ,G. Li, Xiaobin, generalni direktor Odjela za vanjske poslove generalnog ureda NPC-a, Mr. Gong Deputy Tao, Zamjenik glavnog direktora Odjela za europske poslove Ministarstva vanjskih poslova, Ms.Hu Wen, glavni direktor Odjela za europske poslove Ministarstva vanjskih poslova i mnogi drugi.

 

__________

Tekst i foto: Niko Perić

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram