KORČULA – Skupina kreativaca udruge Bašćina

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 24.08.2021. - Vrijeme čitanja: 6min

Udruga Bašćina koja, kako joj ime sugerira, baštini, prezentira, oživljava i arhivira kulturnu i prirodnu baštinu Lumbarde i otoka, prepoznali su potrebu otočana za izložbom, za galerijom, za umjetnosti

.

 

Udruga Bašćina je osnovana prije 16 godina, u posljednje je vrijeme doživjela novi kreativni zamah, polako, ali sigurno, preuzimajući kulturni primat na istočnom dijelu otoka Korčule. Lumbarajska galerija 3Volta od nekoliko praznih, okrečenih zidova iza kamenih volti postala je vitalni izložbeni centar u kojeg su ovog ljeta, unatoč korona-grču, pohrlile mase gladne kvalitetne izložbe, nečeg novog, mirisa boje na platnu, suvremene multimedije ili samo galerijskog zanosa u vrućim, ljetnim noćima.

Kako kulturu približiti mainstream-u, kako u galeriju dovesti one koje to inače zanima, ali i one strogog, kritičkog oka, a da svi budu zadovoljni? Najbolje piati Baštinare, a mi smo uhvatili jednog od njih, Marka Sitara koji se već drugu godinu za redom nalazi u ulogama organizatora i izlagača.

Mladi izdanak svjetski poznatog, lumbarajskog umjetničkog miljea, jedan od najpoznatijih otočnih fotografa, prošle je godine izložbom u galeriji 3Volta proslavio 10 godina autorske fotografije. Njegova je retrospektiva, kao i izložba dizajnerice Tonke Lujanac, bila uvod u ovogodišnji program Baštine kojeg slobodno možemo nazvat ambicioznim i potetnim kao i mamcem za ono što naš čeka dogodine.

Ovo su kulturno ljeto otvorili jedinstvenom izložbom fotografija Delta Oscar Mike autorice Dee Botica, nastale tijekom dvomjesečne plovidbe teretnim brodom obalama Mediterana, Crnog mora i Afrike, uslijedila je Javiška magija slikarice Franice Botica, a onda Slikarski terroir slavnog slikara Stipe Nobila koji je starosjedilački, gotovo nagonski zaposjeo Trg jutih naranača ispred galerije.

Veliko finale dogodilo se prošlog četvrtka, Lumbarajski kolaž je okupio mlade, lokalne umjetnike na magičnom trgu u fizičkom i izražajnom smislu. Bilo ih je 12, u mjestu od tek hiljadu stanovnika, koje je najpoznatije kao rasadnik umjetnika svih vrsta.

 

Dubrovački vijesnik prenosi intervju s Markom Sitarom iz Lubarajske udruge Bašćina.

 

DV: Kako ste došli na ideju okupiti mlade umjetnike u Lumbarajski kolaž?

MARKO: Ideja za skupnu izložbu mladih Lumbarjana nastala je krajem prošle zime kada smo dogovarali program za ovu sezonu. Dugo smo se pripremali i promišljali o ovoj izložbi jer nismo bili sigurni u kojem ćemo smjeru ići, a da ne bude jedna obična i suhoparna, skupna izložba umjetnina. Željeli smo i prezentirati njih kao osobe te povezati njihove priče s Lumbardom, prikazati na koji način ih ona inspirira. Sam naziv izložbe smo osmislili prije nekoliko tjedana i to nam je definiralo put. Odmah su došle ideje o žicama koje su postavljene u galeriji, plakat i cijeli genijalni vizualni identitet kojeg je osmislila Tonka Lujanac.

 

DV: Sudjelovalo je 12 mladih umjetnika Lumbarde, kako ste ih odabrali?

MARKO: Početkom godine smo objavili natječaj na službenim profilima udruge Bašćina da se mladi prijave i pošalju neke od svojih radova, dok smo neke morali direktno pitati za sudjelovanje. Naravno, svi su objeručke prihvatili biti dio ove priče.

Postav je raznolik, multimedijalan i neosporno je da se radi o iznimnim lokalnim talentima. Lumbarda definitivno nastavlja tradiciju stvaranja umjetnika.

 

DV: Sudjelovao si kao organizator, ali i kao izlagač, fotograf. Koja ti je uloga draža?

MARKO: Uloga organizatora. Izlaganje svojih radova bilo je zanimljivo iskustvo koje ću pamtiti cijeli život, ali u isto vrijeme je emocionalno iscrpljujuće budući da sam po prirodi introvert. Izložiti svoje radove na zidu za mene znači ogoliti se pred svima. Kao organizator, osjećam kako doprinosim kulturi i umjetnosti jednog malog mjesta dok me, u isto vrijeme, to izrazito zabavlja, pogotovo kad radim sa super ekipom.

 

DV: Udruga Baština nametnula se na kulturnoj sceni otoka iznimnom izložbenom sezonom, jeste li očekivali ovakav odaziv i angažman publike?

MARKO: Iskreno, nismo. Dogodio se trenutak u kojem smo uspjeli zainteresirati mlađu publiku, ljude koje možda i inače ne zanimaju kulturna, izložbena događanja. Imam osjećaj da su otvorenja naših izložbi postala jedna od omiljenijih, ljetnih okupljanja u Lumbardi. To pripisujem nepretencioznosi našeg pristupa, ali i podršci lokalnih medija i aktivnosti na društvenim mrežama i slično.

 

DV: Jeste li zadovoljni izložbenom sezonom u galeriji 3Volta?

MARKO: Jako smo zadovoljni odrađenom, izložbenom sezonom, a koliko je bila kvalitetna potvrđuju i reakcije naših posjetitelja. Oživili smo malu galeriju i vratili joj elan i sjaj kojeg Lumbarda i zaslužuje.To ne bi bilo moguće, moram napomenuti, da nismo imali podršku Općine Lumbarda, Turističke zajednice Općine Lumbarda, Ministarstva kulture i svih drugih koji su se uključili, a to su naši lokalni vinari, Caffe bar Maestral, Radio Korčula, Dubrovački vjesnik i ostali. Dugačka je lista i sad razmišljamo na koji način vam se svima zahvaliti.

 

DV: Što možemo očekivati od udruge Baština sljedećeg ljeta?

MARKO: Planiramo nastaviti u istom tempu, a usudio bih se reći da za sljedeću sezonu čak planiramo i podignuti ljestvicu. Još smo u pregovorima s nekim autorima, dosta nam se umjetnika javilo i samoinicijativno, tako da ćemo kroz zimu sve staviti na jednu hrpu i napraviti selekciju. Želja nam je imati što raznolikije izložbe lokalnih umjetnika, ali i onih koji nisu isključivo iz Lumbarde. Također, njegovat ćemo i promovirati bogatu lumbarajsku kulturnu i prirodnu baštinu koja je glavna nit vodilja udruge Bašćina.

 

DV: Koja imena stoje iza udruge Baština?

MARKO: Milka, Tonka, Marija i ja, radimo ovo iz srca i volonterski te kroz cijeli proces učimo, nadograđujemo se i izvlačimo pouke iz eventualnih propusta. Zahvaljujemo svim članovima udruge, posebno Radi Dragojević i Valeriji Jurjević, koje su predstavile naše umjetnike, te svim osnivačima udruge koji su podastrli put umjetničkom razvitku naše Lumbarde.

Nešto je u tom pjeskovitom lumbarajskom tlu što stvara generacije umjetnika, kuje ih i oblikuje u vječno inspirirane rodnim mjestom, dosta je reći Stipe Nobilo, Frano Kršinić, Ivo Lozica ili Lujo Lozica.

Lumbarajski kolaž kojeg u galeriji 3Volta možete pogledati sve do 31. kolovoza čine:  Anamaria Šestanović (video), Andrej Korica (glazba), Angel Karlo Milina (fotografija), Antonela Milina (glazba), Mara Silić Kirhmajer (slikarstvo), Marijeta Markovina (modni i tekstilni dizajn), Marko Mujan (fotografija), Marko Obrvan (fotografija), Marko Sitar (fotografija), Matij Jurjević (klesarstvo), Sara Hančević (fotografija), Vinko Lipanović Pinta (nakit i dizajn).

 

Ovo nije samo izložba njihovih radova, već i priča o njihovim snovima, ljubavi i neiscrpnoj inspiraciji koje nalaze u rodnom mjestu, sa željama i ambicijom da se jednog dana i oni upišu na listu poznatih i renomiranih lumbarajskih umjetnika, kako su poručili, a u što ne sumnjamo. Za one koji žele znati više, na službenom Facebook profilu udruge Bašćina svakodnevno se kratkim videom i tekstom predstavlja po jedan umjetnik.

 

 

__________
Izvor: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.