KORČULA – Srednja škola Blato postavila solarnu elektranu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 01.06.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

Zahvaljujući EU fondovima, blatska srednja škola postavila je malu, školsku solarnu elektranu – prvu u županiji

Otok Korčula sve češće koristi pojam energetske tranzicije, odnosno prelazak na obnovljive izvore energije, a za Srednju školu Blato, koja će se uskoro preimenovati u Srednju školu Ivo Padovan, energetska tranzicija nije ostala samo mrtvo slovo na papiru. Zahvaljujući EU fondovima, blatska srednja škola postavila je malu, školsku solarnu elektranu, prvu u županiji – prenosi dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je Srednjoj školi Blato projekt mobilnosti učenika i nastavnika u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 122 za područje odgoja i općeg obrazovanja te financijsku potporu nešto veću od 54 tisuće eura!

 

PROJEKT DIGITAL GREEN

„Naš originalni projekt pod nazivom Digital Green provodi se od 1. lipnja 2022. do 31. kolovoza 2023. i nastavlja se na projekt “Praksom do izvrsnosti” i našu usmjerenost digitalnim tehnologijama, ekologiji, očuvanju okoliša i zelenoj energiji. Naime, u ovoj školskoj godini pribavljena je i instalirana solarna elektrana snage 10 kW i time naša škola postaje prva škola u županiji koja će proizvoditi vlastitu struju“, zadovoljno ističu iz Srednje škole Blato.

U veljači ove godine prijavili su se na natječaj Digital Green u obliku projektne prijave na ocjenu Europskoj komisiji. Projekt je prošao evaluaciju i bodovanje i to kao prvi među osnovnim i srednjim školama u RH koje su aplicirale, s nevjerojatnih 97 bodova od mogućih 100. Na krilima dobre ocjene, djelatnici srednje škole nisu dugo čekali, uspostavili su kontakte s partnerskim organizacijama kako bi što efikasnije realizirali projekt. Ideja je bila unapređivanje digitalnih kompetencija blatskih učenika te učenje o obnovljivim izvorima energije koji su budućnost, kako na našem otoku, tako i općenito, zaključili su.

 

PARTNERI

Prvi partner ovoj vrijednoj srednjoj školi je Euromind iz Seville koji će strukovnim školama SAFA Nuestra Senjora de los Reyes i Salesianos San Pedro organizirati edukacije u trajanju od 14 dana iz područja programiranja mobilnih aplikacija i 3D dizajniranja i printanja koje će pohađati 16 učenika Srednje škole Blato iz 2. i 3. razreda programa Opće gimnazije i Strojarskog računalnog tehničara. Uz to će učenici pohađati i tečaj iz španjolskog jezika, te kroz izlete u Granadu, Aracenu i Sevillu i degustaciju tipičnih španjolskih jela, upoznavati Španjolsku kulturu.

Za drugog partnera odabran je Nordisk Folkencenter for Vedvarende Energi iz Hurup Thy, iz Danske gdje će otputovati učenici 2. i 3. razreda Strojarskih rač. tehničara i Opće gimnazije, ukupno njih osam, a teme će se odnositi na obnovljive izvore energije. Ovaj Centar spada u danske, ali i svjetske, pionire razvoja tehnologija obnovljivih izvora energije. Učenici će učiti o iskorištavanju solarne energije, energije vjetra, energije valova, energije iz otpada te glavne tehnologije primjene OIE u prijevozu s posebnim osvrtom na tehnologiju vodika.

 

SREDNJA ŠKOLA BLATO

„Moramo istaknuti da s obzirom na to da Srednju školu Blato pohađaju učenici iz svih dijelova otoka u ovom projektu će shodno tome sudjelovati i učenici iz Blata ali i Vele Luke, Korčule, Žrnova, Smokvice, Čare i Orebića. Uz dvije mobilnosti za učenike Srednje škole Blato, u projektu su predviđene i dvije edukacije naših nastavnika u području obnovljivih izvora energije i digitalnih kompetencija. Cilj ovog dijela projekta je podići stručna znanja, vještine i kompetencije naših nastavnika informatike i fizike putem stručnog usavršavanja u trajanju od tjedan dana kod naših partnera, također u EU“, objasnili su iz srednje škole.

Nakon povratka s mobilnosti, nastavnici će primjenjivati u svojoj nastavi ono što su naučili na edukacijama te će na različitim stručnim skupovima i županijskim vijećima dijeliti stečena znanja i kompetencije s ostalim kolegama. Dobivenim sredstvima financirati će troškove edukacija, osiguranje učenika i nastavnika za vrijeme mobilnosti, trošak puta, troškove boravka, ulaznice za posjet kulturološkim spomenicima, gradski prijevoz u mjestu mobilnosti i troškove boravka u inozemstvu, odnosno džeparac.

Uz voditeljice Erasmus+ projekta, nastavnice Valerije Biliš i Borke Petković, na projektu su radili i nastavnici fizike Ivana Biško i kemije Nela Žaknić.

__________
Izvor: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Unsplash