UŠTEDI ENERGIJU
April 20, 2023

KORČULA - Svečano otvorena multifunkcionalna dvorana Centra za kulturu

Multifunkcionalna dvorana Centra za kulturu Korčula svečano je otvorena u ponedjeljak, 17. travnja u bivšem prostoru Gradske knjižnice Ivan Vidali u Domu kulture u Korčuli.

 

Gradonačelnica Nika Silić Maroević je u prigodnom govoru istaknula kako se radi o velikom danu za Korčulu. Dvorana će biti na radost i korist svim generacijama i brojnim skupinama društva. Čestitala je ravnateljici i djelatnicima Centra za kulturu Korčula na brzoj realizaciji obnove i uređenja koje je trajalo samo dva mjeseca.

 

20. obljetnica od osnivanja Centra za kulturu Korčula

Ravnateljica Lana Filippi Brkić osvrnula se i na 20-tu obljetnicu od osnivanja Centra za kulturu Korčula i 18-tu godinu od upravljanja zgradom Doma kulture u Korčuli.

Proteklih 20 godina organizirali su preko 4000 kulturnih događanja od čega je na retrospektivnoj izložbi postavljenoj u novoj dvorani prikazano samo 10-tak posto. Osnovni cilj osnivanja Centra daleke 2003. godine bio je cjelogodišnje organiziranje kulturnih događanja, promicanje kulturnih vrijednosti i ponuda programa koji će podići kulturnu razinu života u Korčuli.

„Vjerujem da smo u tome i uspjeli. Činjenica da u malom gradu kao što je Korčula,  prvenstveno djeca i mladi,  a i isto tako i odrasli, uzimaju pod normalno bogati kulturni program tijekom cijele godine te rad  kina s najsuvremenijom opremom i projekcije filmova koji se prikazuju isti dan kao i u svjetskim metropolama, čini nas ponosnima."

 

Dvorana će se koristiti kao galerijski prostor, razne projekcije, a davat će se i u najam

Nova multifunkcionalna dvorana koristit će se kao galerijski prostor, za školske projekcije, posebne filmske programe koje Centar za kulturu Korčula već 10 godina organizira u suradnji s Kino mrežom,  za razne radionice, predavanja i promocije kapaciteta do 100 ljudi.  Davat će se  u najam za sastanke i manje konferencije. Za to se sve proteklih 18 godina koristio predulaz u kino dvoranu.

Ravnateljica Lana Filippi Brkić tom se prilikom zahvalila gradonačelniku u godini osnivanja Centra za kulturu Korčula, Mirku Duhoviću koji je prepoznao važnost osnivanja ustanove u kulturi, gradonačelniku u prošlom mandatu Andriji Fabrisu koji je prihvatio ideju Centra za kulturu o preseljenju knjižnice u veći prostor te uređenju male dvorane i sadašnjoj gradonačelnici Niki Silić Maroević, koja je podržala financiranje uređenja i opremanja dvorane i koja podupire cjelokupni rad Centra za kulturu.

 

 

Obnovu prostora većinom je financirao Grad Korčula, ali i Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske je protekle godine Centru za kulturu Korčula za opremanje odobrilo 100.000 kuna putem natječaja za Javne potrebe u kulturi.

 

Bogat glazbeni program na otvorenju

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je srednjoškolska klapa Sfida. Publika je mogla uživati i u videu i glazbi projekta pod nazivom "Korkyrica" inspiriranim Korčulom i arhipelagom autora producenta i glazbenog aranžera Ante Gašpardija, snimatelja i producenta video materijala Andra Tasovca i suradnika Anta Duževića. "Korkyrica" je ujedno prvi cjeloviti projekt pod etiketom novonastale gradske udruge za poticanje urbanog glazbenog stvaralaštva -MADE IN Korčula.

 

Srednjoškolska klapa Sfida

 

Prvi događaj u dvorani zakazan već za 20. travanj

U novootvorenoj dvorani već će se u četvrtak, 20. travnja u 19:30 sati svečano otvoriti izložba fotografija Miljenka Marukića "Hrvatska divljina". Prikazat će se i istoimeni dokumentarni film kao dio bogatog programa Centra za kulturu Korčula prilikom obilježavanja Dana planeta Zemlje.

 

 

_______________

 

Autor: Lana Filippi Brkić

Foto: Foto studio Korčula

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram