KORČULA – Svečano otvorenje centra „EUROPE DIRECT Korčula“

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 08.11.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Lokalna akcijska grupa „LAG 5“ organizira svečano otvorenje centra „EUROPE DIRECT Korčula“

Otovrenje centra „EUROPE DIRECT Korčula“  će se održati u petak, 11. studenog 2022. godine, u kino dvorani Centra za kulturu u Korčuli s početkom u 10 sati.

Na svečanom otvorenju sudjelovati će Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, gradonačelnica grada Korčule Nika Silić Maroević, zamjenik ravnateljice DUNEA-e Bruno Bebić i voditeljica Europe Direct Dubovačko-neretvanske županije Antonija Odak.

 

Centar na Korčuli

Od 01. listopada 2022. godine LAG 5 započeo je s provedbom novog projekta – EUROPE DIRECT KORČULA u partnerstvu s Korčulanskom razvojnom agencijom KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge i Gradom Korčula.

EUROPE DIRECT centar u Korčuli je član mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Ti centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a, dok mrežom upravlja Europska komisija. Na taj način se Korčula priključuje većim gradovima u Hrvatskoj, ali i u Europi na mapi centara Europske komisije.

Radi se o prvom takvom centru na bilo kojem otoku u Hrvatskoj, čak drugom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a nadovezat će se na dugogodišnji rad LAG-a 5, odnosno na iskustvo i znanje LAG-a 5 u pripremi i provedbi EU projekata, kao i informiranje građana o aktualnostima u programima i natječajima Europske unije. Uvrštavanje Korčule u sveeuropsku mrežu centara je velika nagrada za rad LAG-a 5, ali i potvrda uspješnosti.

LAG 5 je s partnerima projekt Europe Direct Korčula prijavio u listopadu 2020. godine, u svibnju 2021. odabrano je 10 takvih centara u Hrvatskoj. Uskoro je Europe Direct Korčula odabran kao jedanaesti takav centar u Hrvatskoj i s radom započeo 1. listopada 2022. godine.
Projekt traje do kraja 2025. godine, a trenutno je u tijeku uređenje prostora na adresi Trg sv. Justine 13 u Korčuli gdje će biti novi centar, kao i izrada web stranice na adresi www.europedirectkorcula.eu te priprema društvenih mreža. Zainteresirani stanovnici moći će nam se nam se obratiti s pitanjima o politikama, programima i prioritetima EU-a te sudjelovati u događanjima na temu budućnosti EU-a.

 

Što je LAG 5?

Lokalna akcijska grupa „LAG 5“ neprofitna je organizacija zadužena za provođenje mjera politike ruralnog razvoja Europske unije kroz izgradnju partnerskog modela suradnje javnog, gospodarskog i civilnog sektora općina s područja Pelješca, Mljeta, Lastova i Korčule.

Od svog osnutka 2012. zaslužan je za brojne projekte iz različitih područja od poljoprivrede, energetike do održivog turizma, usmjerene na razvoj cjelokupnog područja LAG-a 5 i aktivno uključivanje lokalnog stanovništva. LAG 5 danas broji preko 80 članova, te provodi više europskih projekata ukupne vrijednosti preko 20 milijuna kuna.

Kontakt informacije: Za više informacija možete nas osobno posjetiti u uredu LAG-a 5 na Trgu sv. Justine 13, u Korčuli. Također, možete nas kontaktirati na telefonski broj: 020/713 472 ili na e-mail adresu: ured@lag5.hr.

 

__________
Autor: Katarina Slejko, dipl. oec. Voditeljica Lokalna akcijska grupa ”LAG 5”
Naslovna fotografija: Lokalna akcijska grupa ”LAG 5”