Proteklog petka je Veloj Luci na otoku Korčuli održana druga po redu sportsko rekreativna manifestacija naziva Luška strka – Pozdrav ljetu.

Program je započeo u 17 sati u centru Vele Luke, gdje se održavala utrka za one najmlađe, tj. djecu vrtićke dobi i prve razrede Osnovne škole.

Nakon održane male utrke i proglašenja pobjednika slijedile su trail utrka dužine 7.2 km, te mtb utrka dužine 23.9 km. Ovogodišnju Lušku strku možemo nazvati i međunarodnom jer osim naših državljanina, među natjecateljima je bilo i državljanina Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Argentine, te Južne Afrike. Ukupno je prijavljeno 85 trkača i 36 biciklista.
.

Natjecatelji su uživali u očuvanoj prirodi Vele Luke koja je upravo savršena za ovakve sportove.

Staze su vodile uz maslinike i vinograde ograđene mejama, tj. suhozidom, te zelenu i gustu šumu Vele Luke. Na
pojedinim dijelovima staze pružao se pogled na zaljev Vele Luke, te obližnje otočiće i more.
.

.
Marin Koceić, hrvatski Ironman je također sudjelovao na Luškoj strci, te osvojio prvo mjesto na trail utrci za koju kaže da je bila dobra, ali za njega malo prekratka. Najavio je svoj dolazak i na Velu strku koja se održava 21.09.2019. u sklopu Vela Luka outdoors festivala. Svoj pehar za prvo mjesto je poklonio mladoj nadi Vele Luke Leu Zlokiću koji je osvojio 4.mjesto u muškoj kategoriji.

U trail utrci u ženskoj kategoriji prva na cilj je stigla Petra Koceić u vremenu od 00:42:35, zatim Petra Dragojević u vremenu od 00:45:06 i Jelena Surjan 00:46:43. U muškoj kategoriji prvi je na cilj stigao Marin Koceić u vremenu od 00:32:07, zatim Hrvoje Žuvela 00:34:58 i Ante Bubić 00:35:13.

U MTB utrci u ženskoj kategoriji prva je stigla Josipa Padovan u vremenu od 01:17:48, zatim Jelena Šutić 01:18:21 i Laura Mirošević 01:24:30. U muškoj kategoriji prvi je stigao Ivan Prižmić 00:52:42, zatim Tonči Tabain 00:53:19 i Klemen Petač 00:54:46

Pehare su također dobili najstariji i majmlađi natjecatelji ovogodišnje Luške strke.

Za najstarijeg natjecatelja u MTB utrci, pehar je dobio Đenario Surjan iz Vele Luke koji je osvojio 25.mjesto u muškoj
kategoriji s vremenom od 1:28:13, dok je za najmlađeg pehar osvojio Aron Nikolla, također iz Vele Luke s osvojenim 19. mjestom u muškoj kategoriji i vremenom od 1:13:45.

Za najstarijeg natjecatelja u trail utrci, pehar je dobio Edi Žuvela iz Vele Luke koji je na cilj u muškoj kategoriji došao 26. s vremenom od 00:51:22, dok je najmlađi bio Dominik Valjan iz Vele Luke koji je na cilj u muškoj kategoriji došao 32. s vremenom od 1:03:17

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele medalja, slijedila je zabava u centru Vele Luke.
.

Vela Luka outdoors festival, Luška strka i Mrka strka

U Veloj Luci se već nekoliko godina za redom u rujnu uspješno održava Vela Luka outdoors festival koji također uključuje MTB i trail utrku, te ostali sportski sadržaj, Luška strka je nastala kao jedan uvod u taj festival. S obzirom na to da imamo prirodu koja savršena za outdoors sportove, ne sumnjamo u uspješan nastavak manifestacija ove vrste. Osim Vela Luka outdoors festivala i Luške strke, od ove godine Vela Luka proljeće pozdravlja Mrklom strkom, tj. noćnom trail utrkom. Nakon Luške strke, sljedeći na redu je Vela Luka outdoors festival u rujnu na kojem vas također očekuju zanimljive staze kroz raznoliku prirodu Vele Luke, te ostali bogati sportski sadržaj.

Glavni organizator Luške strke je Zajednica sportskih udruga.
.

POKROVITELJI

1. OPĆINA VELA LUKA
2. TURISTIČKA ZAJEDNICA VELA LUKA
3. ZAJEDNICA SPORTA ŽUPANIJE DNŽ
4. PLANINARSKO DRUŠTVO MARETA – VELA LUKA
5. HGSS
6. CRVENI KRIŽ
.

SPONZORI

1. TA MEDITERANO – VELA LUKA
2. TA ATLAS – VELA LUKA
3. LUČKA UPRAVA VELA LUKA
4. KOMUNALAC VELA LUKA
5. SREDNJA ŠKOLA VELA LUKA
6. HUM HOTELI – HOTEL ADRIA
7. HOTEL POSEJDON – VELA LUKA
8. HOTEL KORKYRA – VELA LUKA
9. PIZZERIA ALFA
10. PIZZERIA POD BORE
11. PIZZERIA NAUTIKA
12. PIZZERIA CASABLANCA
13. PIZZERIA BALTONI
14. PIZZERIA MIRAKUL
15. DALEKOVOD EMU – VELA LUKA
16. OPTIKA FOKUS – VELA LUKA
17. KARLOVAČKA PIVOVARA
18. OŽUJSKO PIVO
19. BUTIGA BOJE I LAKOVI – VELA LUKA
20. KUŠAONICA ULJA SURJAN – VELA LUKA
21. TISKARA TONĆI – SPLIT

Organizator se zahvaljuje na pomoći: Udruzi Luško Lito, Udruzi Liga protiv raka, radio postaji Val Radio Vela Luka te DVD-u  Vela Luka.

__________
Autorica: Anđela Ščepanović
Naslovna fotografija: Anđela Ščepanović