KORČULA – Zlatna naranča – nagrada ruralnog turizma

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.06.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Proces odabira kandidata za nagradu ‘Zlatna naranča’ – najbolji primjeri ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji uspješno je završen za 2021. godinu

.

 

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA projekt ‘Zlatna naranča’ kontinuirano provode od 2015. godine, ali zbog pandemije koronavirusa u 2020. godini nije bilo obilazaka kandidata, a time i priznanja i zaslužene promocije najizvrsnijima.

Korčulanima najviše nagrada za primjer ruralnog turizma na području Dubrovačko-neretvanske županije za 2021. godinu.

Na natječaj je u 2020. godini prijavljeno je rekordnih 35 poslovnih subjekata s područja cijele županije te je ocjenjivačka komisija, koju odlukom župana Nikole Dobroslavića čine predstavnici Upravnog odjela za gospodarstvo i more DNŽ, Turističke zajednice DNŽ, HGK – Županijske komore Dubrovnik te Regionalne agencije DUNEA, u dva kruga izbora odabrala najbolje primjere ruralnog turizma.

Na temelju pristiglih prijava i popratne dokumentacije, odabrano je sedam finalista u prvome krugu ocjenjivanja. U drugom krugu komisija ‘Zlatne naranče’ kao i predstavnici povjerenstva za izbor kandidata za nacionalnu nagradu ‘Suncokret ruralnog turizma’, obišli su finaliste s otoka Korčule i Lastova, Neretve, Pelješca i grada Dubrovnika.

Provjerom na terenu odabrano je pet najboljih – prva tri mjesta nagrade ‘Zlatna naranča’ te dvoje dobitnika u posebnim kategorijama ‘Atrakcije u ponudi ruralnog turizma’ te ‘Tradicijski proizvod’. Pobjednicima će, uz statuu Zlatne naranče i povelju, biti uručeni i novčani iznosi od 2.000 do 5.000 kuna za unaprjeđenje svoga poslovanja, a svečana dodjela planirana je za idući tjedan.

Nagradu ‘Zlatna naranča’ za 2019. godinu osvojila je ‘Konoba Maha’ s otoka Korčule, dok je drugo mjesto pripalo OPG-u Marin Knez s Pobrežja, a Agroturizam Kapor iz Orebića osvojio je treće mjesto.

Posebnu nagradu u kategoriji ‘Atrakcije u ponudi ruralnog turizma’ za 2019. godinu zaslužili su Etnografska zbirka Barilo smještena u samom centru Blata te Školjkarstvo Antonio iz Zamasline. Nagradu za ‘Tradicijski proizvod’ 2019. dobio je OPG Anica Bažika iz Lumbarde, vlasnici oznake Hrvatski otočni proizvod.

 

 

__________
Izvor: glasotoka.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.