JAVNI POZIV – Korištenje obnovljivih izvora energije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.02.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Grad Križevci želi postati energetski neovisan grad do 2030. godine. U skladu s time želi poticati i građane na korištenje obnovljivih izvora energije pa je tako krenuo s mjerom sufinanciranja postavljanja solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

 

Putem Javnog poziva za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, koji je objavljen krajem prošle godine, potporu Grada Križevaca ostvarila su tri korisnika koje su danas posjetili gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Rajn i Šaško s korisnicima su razgovarali o tome kako su se odlučili na ovaj korak, koliko im je u tome značila potpora grada Križevaca i u konačnici kada očekuju povrat investicije.

Veljko Koščević istaknuo je kako je do sada imao vrlo visoke račune za struju, a postavljanjem 33 solarna panela na krov kuće povrat cijele investicije uz financijsku potporu Grada očekuje već kroz pet godina.

Krešimir Konfic naglasio je kako u roku od 15 dana od postavljanja panela već proizveo 300 kWh struje, višak energije koji proizvede tijekom ljeta kompenzirat će tijekom jeseni kada se proizvodi manje struje, a kada gleda razdoblje od godine dana računi za struju bit će na nuli.

Bojan Mergon je posebno istaknuo pomoć KLIK-a Križevačkog laboratorija inovacija za klimu u pripremi potrebne dokumentacije za postavljanje solara i financijsku podršku Grada Križevaca u postavljanja solara čime se rok povrata investicije sveo na tri do četiri godine.

Gradonačelnik Rajn istaknuo je kako je ovo prvi puta da je grad krenuo s ovom mjerom sufinanciranja solara i kako se nada da će i drugi građani potaknuti ovim primjerima krenuti u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije.

Putem ovog javnog poziva korisnicima su dodjeljivana sredstva donacije do 50 posto vrijednosti investicije, odnosno ne više od 25.000,00 kuna. Grad Križevci i dalje će sufinancirati postavljanje solarnih panela na krovove obiteljskih kuća pa se tako sljedeći natječaj očekuje već u prvom kvartalu ove godine.

Ovim primjerom dobre prakse Grada Križevaca pozivamo sve otočne lokalne samouprave na proučavanje mogućnosti i prednosti postavljanja solarnih elektrana te na sudjelovanje u energetskoj tranziciji svojih zajednica.

 

 

__________

Izvor: www.krizevci.info

Naslovna fotografija: www.pixabay.com