U sklopu aktivnosti A4.7 Pilot testiranje za uspostavu prvih INHERITURA područja, prva oznaka je dodijeljena Nacionalnom parku Kornati, pilot području Ministarstva turizma i sporta

.

INHERITURA područja karakteriziraju zaštita okoliša i prirodne baštine, valorizacija prirodnih dobara, pristup „odozdo prema gore“ i participativni pristup održivom turizmu.

U sklopu aktivnosti A4.7 Pilot testiranje za uspostavu prvih INHERITURA područja, na sastanku INHERITURA Odbora, koji se sastoji od po jednog predstavnika od 15 partnera i 3 pridružena partnera iz 10 mediteranskih zemalja. Pregledano je prvih 10 prijavnica partnera tih područja od 15 partnera te je isti donio zajedničke odluke o proglašenju prvih INHERITURA područja.

U Republici Hrvatskoj prva oznaka je dodijeljena Nacionalnom parku Kornati, pilot području Ministarstva turizma i sporta. Nakon jednogodišnjeg razdoblja testiranja i ispunjavanja prijavnice. NP KORNATI su uspjeli zadovoljiti određeni broj kriterija koji je potreban kako bi im se dodijelio certifikat INHERITURA.

Ministrica turizma i sporta dr. sc. Nikolina Brnjac čestitala je g. Šimi Ježini, ravnatelju Nacionalnog parka KORNATA i svim djelatnicima parka, kao i dionicima iz Šibensko-kninske županije, na prvom certifikatu INHERITURA u Republici Hrvatskoj

“Ovo je iznimno važno priznanje za održivi turizam u Hrvatskoj, a osobito za Nacionalni park Kornati. Upravo je jedan od glavnih ciljeva održivog turizma očuvanje prirodne baštine i bioraznolikosti, posebice u morskim područjima i na otocima. Sinergija zaštite prirodne baštine i održivog turizma najbolji je temelj za daljnji rast turističke industrije i održavanje turističke konkurentnosti Mediterana. Nadamo se da ćemo uskoro moći pozdraviti i dodjelu drugih INHERITURA certifikata u Hrvatskoj“, naglasila je ministrica.

Program oznake INHERITURA pokriva obalna područja 13 europskih zemalja na sjevernoj obali Sredozemnog bazena, a obuhvaćaju područja prirodne baštine raznih kategorija i vrsta. Da bi ispunjavala uvjete INHERITURA programa, područja navedenih mediteranskih zemalja trebala bi biti smještena unutar regije na razini NUTS 3 koja obalnom linijom ili više od polovice stanovništva živi manje od 50 km od mora, tako da se smatraju „obalnim područjima“ , i uključuju mjesta prirodne baštine raznih vrsta.

Osim toga, područja INHERITURA trebaju zadovoljiti niz obaveznih i neobaveznih kriterija zaštite okoliša i održivosti, odnosno 16 kriterija podijeljenih u 4 kategorije:

1. Upravljanje okolišem i zaštite mjere
2. Valorizacija i promotivne aktivnosti
3. Upravljanje i strateško planiranje
4. Aktivnosti obrazovanja i podizanja svijest

 

Prva područja kojima je dodijeljena oznaka INHERITURA na Mediteranu su :

1. Nacionalni park KORNATI, Hrvatska te ostala područja

2. Pôle de Pleine Nature « Montagnes du Caroux » ,Regija HERAULT- Francuska (CD34)

3. Majjistral Nature & History Park, Malta

4. Parco Naturale Regionale delle Dune Costiere da Torre Canne a Torre San Leonardo, Italija

5. “Vivi Romagna Toscana” Area, Italija

6. Larnaca Salt Lake, Cipar

7. “Mata” – National Forest of Coastal Dunes of Vila Real de Santo António (VRSA), Portugal

8. Kranjski Park- STRUNJAN, Slovenija.

 

Ostala područja koja moraju dopuniti prijavu su:

1. PAVLOPETRI – ELAFONISOS, Grčka

2. ORJEN – Nature Park Orjen, Crna Gora

3. Regional Park of Calblanque, Peña del Águila and Monte de las Cenizas, Regija MURCIA (CARM), Španjolska.

 

Svrha projekta INHERIT, programa INTERREG Mediteran, je poboljšanje strateške javne politike i mjera zaštite koje se bave negativnim učincima intenzivnih turističkih tokova na programskom području Mediterana (MED). Uspostava MED INHERITURA područja koja predstavljaju područja u kojima ljudske djelatnosti koegzistiraju s prirodnom baštinom, te prilagođavanje tematskih turističkih ruta tako da doprinose zaštiti okoliša.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.